НОВА ГОДИНА в СЪРБИЯ и град ВЪРШАЦ

30 декември 2022 – 02 януари 2023

София – Вършац – Манастира Месич – София

4 дни/ 3 нощувки/ 3 закуски/ 2 празнични вечери/ 1 обикновена вечеря

 ВЪРШАЦ? Тук и вятърът духа с аромат на грозде и вино…
Вършац
 е едно от най – хубавите банатски градчета, където се сливат Панонската низина и Вършачката планина. Ще видите Делиблатските пясъчни дюни известни още като „Европейската Сахара“. Характерни за района са хубавото грозде и лозови масиви, които се отглеждат в тази област още от XV в.

          Преди Втората Световна война  във Вършац е имало повече от 1000 изби. Във Вършачките изби се е пиело на час и метър. Входните такси от динар или два, са заплащани, за да се пие един или два часа. Ако се е пиело на метър, това е означавало, че чашите са били подреждани една след друга в дължина от един до два метра. Хората са изключително приветливи, добронамерени, красиви и горди с традициите си. Според една стара легенда, всеки, който  е отраснал и обича лозята казва: „Не мога да разбера хората, които продават виното, защото не знам за тези пари какво по-умно може да се купи“. Сред многото качествени вина, произведени в региона най – хубави са Мускат отонел, Шардоне, Пино Бианко Рейн, Ризлинг. 

Програма

1 ден /30.12.2022 г./ София – Вършац

Отпътуване в 09.00 ч. от София, пл. Св.Ал. Невски, в посока Калотина – Ниш – Смедерево. Пристигане във Вършац –  един от най-старите и най-красивите автентични градове във Войводина. Разположен на ръба на Панонската равнина, по склоновете на Вършац планина, той впечатлява със старинната си архитектура под влияние на унгарската култура. Настаняване в хотел SRBIJA VRSAC *** (www.hotelsrbija.rs). Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

2 ден /31.12.2022 г./ Вършац

Закуска на шведска маса. Пешеходна обиколка на града, която включва Градския музей Конкордия /разглеждане отвън/, Дома на владиката „Владичански двор“, проектиран в стил барок /разглеждане отвън/, минаване покрай сградата на Кметството и посещение на Съборната църква. Това е най – старата църква в града, строена от 1728 до 1785 г., с една от най – красивите дърворезби от този период. Ще можете да видите градския площад Св. Николай и старата аптека от XVIII в, известна като „аптеката на стълбите“ и наричана още „При Спасителя“, неоготическия римокатолически храм Св. Герхард. По желание – посещение на местната винарна за дегустация на различни марки местно вино, съчетана с малки хапки сирена. Когато се отпие това вкусно вино, поверието гласи, че след 5 различни марки, изпробвани в навечерието на Новата година, се проговаря сръбски.

Новогодишна вечеря с богато меню на шведска маса, неограничено количество местни безалкохолни, алкохолни напитки, шампанско, жива музика до зори и празнична томбола! ЧЕСТИТА НОВА 2023 ГОДИНА! Srećna Nova godina!

3 ден /01.01.2023 г./ Вършац – манастира Месич

Късна  закуска до 11.00 ч. Отпътуване с автобус и разглеждане на манастира Месич. Ще запалим свещички, ще помолим за здраве и благоденствие. Свободно време за разходка /прошетка на сръбски/. Вечеря – реприз на 01.01.2023 г. на шведска маса с неограничено количество местни безалкохолни, алкохолни напитки и жива музика.

4 ден /02.01.2023 г./ Вършац – София

Закуска на шведска маса. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

ЦЕНА – 595 лв за настаняване в двойна стая и 880 лв за единично настаняване

Цената включва:

 • транспорт с автобус
 • 3 нощувки със закуски в хотел SRBIJA VRSAC 3***
 • 1 обикновена вечеря на меню на 30.12.
 • Новогодишна вечеря на швеска маса с неограничено количество алкохолни на 31.12.2022 г.
 • безалкохолни напитки местно производство, шампанско, жива музика и томбола
 • Празнична вечеря – реприз на 01.01.2023 г. на шведска маса с неограничено количество алкохолни, безалкохолни напитки местно производство и жива музика
 • водач от агенцията
 • туристическа програма във Вършац
 • екскурзия до манастира Месич
 • градска такса
 • мед. застраховка с покритие 5000 EUR

Цената не включва:

 • музейни такси
 • повишение на транспортни разходи /обявява се 20 дни преди отпътуване/

Други:

Доплащане за:
медицинска застраховка за туристи над 65 г. – 5.00 лв.
посещение на местна винарна за дегустация на различни марки местно вино, съчетана с малки хапки сирена – 10.00 EUR  – заявява се и се заплаща на място на екскурзовода.
Намаление за:дете до 10 г. с 2-ма възрастни в стая – 170 лв.
ползване на собствен транспорт – 100 лв.  
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:35 туристи.
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:7 дни преди началната дата.
Начин на плащане:депозит – 200 лв, доплащане – до 30 дни преди отпътуване.