Нова Година 2024 в Източна СЪРБИЯ

SPA Hotel Etno Centar Balasevic 3* – Топ СПА оферта!

 с автобус

 Новогодишен СПА пакет с включени:

3 нощувки с 3 закуски, стандартна вечеря без напитки 3-ри степенно меню на 30.12.; ГАЛА вечеря с жива музика на блок маса и НЕ лимитирани местни алкохолни и безалкохолни напитки; на 01.01. вечеря с жива музика на блок маса без напитки; ползване на СПА и уелнес център с вътрешен басейн.

РЪТАН планина SPA Hotel Etno Centar Balasevic 3*виж: https://www.balasevicrtanj.com/

1 ден (30.12.2023): София – ГКПП Калотина – Парачин – Ртан планина – 290 км.

Сутринта, в 07:30 часа – отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара, по маршрута  с почивки на подходящи места.

Пътуването ни до Източна Сърбия е все покрай река Нишава, докато стигнем „Портата между Изтока и Запада” – град Ниш.  Нишава слива водите си с река Западна Морава и срещайки Южната Морава се образува  началото на река Българска Морава. В цели 26  средновековни географски карти тя е позната с това име,с това име, но днес  в Сърбия я наричат  Велика Морава.

Достигнем  ли града Парачин  в Моравската котловината,означава, че сме в началото на  Поморавието.   

В живописната околност на Парачин са руините  на крепостта Петрус, която бранила границата на средновековната сръбска държава през 14 век и тъкмо тук свършвала  сръбската земя. В района на крепостта и каньона на река Црница, и на територия от 550 квадратни километра някога се е  разпростирал духовен център, известен като “Мала света гора”. Историята разказва за повече от 40 манастира и за 7 укрепления, и още за няколко пещери, в които живеели  синаитите. Покрай някои от тези манастири преминава и нашият път до Рътан планина.

В ранния следобед  – пристигане в хотелския комплекс – етно селище, разположено в подножието на планината, между селцата Мирово и Больевац. Настаняване и свободно време за разходка или СПА развлечения в комплекса. В 19:00 часа – вечеря с 3-ри степенно меню, без напитки. Нощувка.

2 ден (31.12.2023): Гъмзиград Феликс Ромулиана – Неготин – манастир Буково

Закуска. Свободно време за развлечения в комплекса или по желание и срещу доп. заплащане екскурзия в Тимошката котловина: до Гъмзиград с двореца Феликс Ромулиана и до манастир Буково с Неготин.

Екскурзията е с начало 09:30 часа и завръщане около 17:00 часа. Вълнуващо пътуване във времето  – до хилядолетното величие на двореца Феликс Ромулиана, който император Галерий изгражда и посвещава на майка си. Грандиозният дворцов комплекс впечатлява със система от 20 отбранителни кули, защитни стени и сгради, които богато са украсени с мозайки – красиви фигурални и геометрични мотиви, както стенописи и декорации с голяма историческа и художествена стойност. Днес се знае, че Галерий и майка му Ромула са погребани близо до двореца Феликс Ромулиана, в местността “Магура”, където археолозите откриват две богато украсени зидани гробници, разкрити са и две могили с огньове, където е извършено изгарянето и апотеозата на императора и майка му.

В Средновековието ни пренася разходката в манастир Буково, разположен сред горите на хълма Братойевац, в близост до Неготин. За ктитор на манастира се счита крал Стефан Милутин и се предполага, че е изграден през 13 век, в чест  победата на краля над княз Шишман при Видин в 1291 г. В подкрепа на това се посочва, че в нишата над главната входна врата има стенопис на Св. Архангел Михаил, който е бил покровител на крал Милутин, докато патрон на тази църква е Св. Никола.

Според друго предание, св. Никодим Тисмански, подвизавайки се в района на Тимочка крайна, построил манастира Буково и още два манастира Вратна и Манастирица.

Трудолюбивите монаси от манастира имат заслуга за запазване традициите в лозарството в района, създавайки и школа по лозарство. В магазина на манастира можете да се запознаете с виното и ракията от избата на манастира, както и с билките, които монасите събират, и меда, който произвеждат.

В град Неготин приключва нашето пътешествие. Свободно време в града с възможност да посетите музея, посветен на българския хайдут Велко, както и да опитате местната кухня и прословутите вина от църна тамянка, с които се слави  регионът…

Завръщане в хотелския комплекс. Свободно време.

21:00 часа начало на Празничната Новогодишна вечер на блок маса с НЕлимитирани алкохолни и безалкохолни напитки местно производство,  жива музика. Нощувка.

3 ден (01.01.2024): на СПА сред Природата в Светилището на Ртан планина – 15 км.

Късна закуска. Време за разходки или в СПА центъра на хотела,  или ако пожелаете (включено в цената) ви каним да изпитате вълшебството на „СПА центъра” на древните „SHRINE“/VRELO – Светилището на Ртан планина!

Изворът на енергия е намерен и маркиран от академик Йован Давидович, а радиацията при извора е измерена от международен екип, ръководен от Саша Наджфей. Светилището многократно  е изследвано и накрая научно е доказано, че това е мястото с най-силна енергия на планетата! Престоят ни при извора ще е около час – време, в което всеки желаещ ще може да „зареди батериите си” в не повече от 10 минути, в обозначеното място, излъчващо  енергия (препоръчва се престоят при извора на енергия да не надвишава 20 минути). Вече освежени и с енергия заредени сме готови  да посетим и близкия Розариум на Грета Минх,където ще ви завладее историята на богатото еврейско семейство Minh.

Завръщане в хотелския комплекс. Свободно време за почивка, защото Втора празнична вечер ни очаква  – жива музика и вечеря на блок маса,без включени напитки.

Нощувка.  

4 ден (02.01.2024): СПА хотелски комплекс Белашевич – Пирот – София 290 км.

Закуска. В 09:30 часа – освобождаване на хотела и отпътуване за България.

Маршрутът ни по обратния път продължава през Турлакия и след като обходихме териториите на белодрешковците покрай река Тимок – Кулско, Трънско и Зайчарско следва разходка и в Пирот – център на Горното Понишавие.

Турлаците са интересна етнографска група, с която вече ви запознахме, а в днешния ден   предстои да събудим любопитството ви  с интересни факти за дълготрайна и отколешна връзка между Чипровци и Пирот.

Престой и разходка в Пирот за около два часа с възможност да похапнете, да пазарувате или да разгледате: Етнографски комплекс/ Музей на Понишавието (старата къща на Христо Йованович) или да посетите двете изцяло български църкви в центъра на Пирот. Едната църква „Рождество Христово”, известна като „старата” или „пазарската” църква, е изградена през 1834 г., а църквата  „Успение Богородично” е от 1870 г. В тях можете да видите икони, изписани от зографи от българската Самоковска иконописна школа

Пристигане в София вечерта.

ПРОМО цени до 15 Ноември: 

На турист в двойна/ тройна стая: 685 лева

Дете до 7 г., настанено с 2-ма възрастни в стая – 420 лева

Дете от 7 до 14 г., настанено с 2-ма възрастни в стая – 645 лева

Апартамент/ четворна стая (1 до 4 възрастни) – 2700 лева

Единична стая НЕ се предлага.

Пакетната цена  в лева  включва:

транспорт с лицензиран за международен туристически превоз автобус;

3 нощувки с 3 закуски в ресторанта на комплекса;

1 стандартна вечеря 3-ри степенно меню без напитки на 30 декември; 

НОВОГОДИШНА вечеря с богато меню на блок маса, НЕлимитирани напитки алкохолни и безалкохолни местно производство и жива музика  

Втора празнична вечер с жива музика и вечеря без напитки на блок маса на 01.01.

Безплатно използване на съоръженията в СПА и уелнес центъра

Разходка до „СПА центъра на древните” – врело и светилище Ртан и Розариума на Грета Минх

Разходка в Пирот

медицинска застраховка в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност – 4000 евро

екскурзовод/ водач от агенцията

Пакетната цена НЕ включва:

екскурзия до Тимошко с Неготин, манастир Буково и Гъмзиград – 20 евро при минимум 20 туриста (не включва входни такси за музеи)

напитки по време на вечерите на 30.12 и 01.01.24

лични разходи, музейни такси по маршрута

Доплащане:

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева.

Доплащане: на турист в две посоки, който отпътува от град:

– Пловдив – 70 лева

– Пазарджик – 60 лева

Необходими документи:

лична карта или  задграничен паспорт;

за деца под 18 години, пътуващи само с един родител или без родители се изисква нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие)

Начин на плащане:

депозит – 200 лева на турист, доплащане до 12 декември 2023

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 35 души: 10 дни преди началната дата.

няма визови, санитарни или други специфични изисквания за страната

Агенцията си запазва правото за промени в реда на изпълнение на програмата.

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Сърбия!

Към момента на публикуване на програмата (08.10.22 г.) Сърбия НЕ изисква представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи.

В случай, че условията за влизане в Сърбия бъдат променени и се изисква представяне на тестове

(PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева.

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

Полезна информация:

Валутeн курс: 1 лев ~ 58 сръбски динара,  Часово време: София – 12 ч.  Белград – 11 ч.

ВАЖНО! В Република Сърбия може да се заплаща само в сръбски динари

Информация за SPA Hotel Etno Centar Balasevic 3*,  https://www.balasevicrtanj.com/

Местоположение: ако обичате планината, чистия въздух и свежестта на гората – SPA Hotel Etno Centar Balasevic 3* е Вашето място.

Хотелският комплекс е разположен в подножието на Рътан планина, между селцата: Больевац (7,8 км) и Мирово. Разстоянието до Зайчар е 37 км., а отстои от София само на 287 км.

Като част от Карпатите, Rtanj не е висока планина, а най-високият й връх – Шиляк е с височина едва 1565 м. Планината се издига стръмно от равнината и завършва с почти идеален конус – причина мнозина да смятат, че Rtanj е пирамида. Планината събуди интерес и у учените от цял свят, които провеждат множество изследвания, за да установят дали планината е естествено възникнала или е дело на други цивилизации. Изследователите на енергийните полета твърдят, че планината Rtanj е мистериозна система, която по някакъв начин абсорбира отрицателната енергия от заобикалящата среда, за да я трансформира впоследствие в енергия с благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Настаняване: хотелският комплекс се разполага върху площ над  15.000 м. Основателите на комплекса, търсейки хармония с планината, са избрали за четирите хотелски сгради архитектурната концепция да е в стил „селска къща” – топлина и искреност. Такъв стил къщи се градят от традиционни и естествени суровини – основата им е солидна, направена от камък, а етажът е тухлен и отвън – в млечно бяло, с дървени орнаменти по стените. Широки дървени прозорци, веранди и тераси с дърво в хотелските стаи са „очите” им  към планината и съоръженията в комплекса.

Четирите сгради си имат и имена: Докторовата къща, с капацитет от 13 стаи, Хайдушката къща, с капацитет от 17 стаи, Спасина къща, с капацитет от 12 стаи, а ВИП къщата е с капацитет  18 стаи.

Стаите са различни по вида на заемане: двойни стаи с отделни легла и спалня, тройни стаи, четворни стаи и апартаменти – всичките уютно обзаведени, с подово отопление за зимата и разполагат с: двойно или две единични легла, нощни шкафчета, гардероб, телевизор със сателитни програми, самостоятелна тоалетна и баня със сешоар.

На територията на хотелския комплекс: фоайе и денонощна рецепция, ресторант с 250 места, открит и закрит басейн, мини СПА център (парна баня, сауна, джакузи и солна стая),  фитнес зала, тенис на маса, тенис корт, детска площадка, мини маркет и пътека на здравето.

Във всяка зона от комплекса –  безплатен безжичен интернет.