СПА почивки за 3 МАРТ и 8 МАРТ 2024

Струмица, СПА хотел СИРИУС ****http://www.hotel-sirius.com.mk/

Резервирай до 02 Февруари СПА пакет 3-ти и 08-ми март на ТОП цена 335 лв.!     

Трети март 2024 СПА пакет с включени:

транспорт с лицензиран автобус за международни превози;

2 нощувки със закуски на блок маса;

1 стандартна вечеря и 1 празнична вечеря с жива музика и НЕ лимитирани напитки;

СПА и Уелнес център в СПА хотел Сириус 4*;

посещение на античния град Хераклея Синтика и Рупите;

посещение на Самуилова крепост и разходка в град Петрич.

И още

разходка до древните византийски манастири:”Свети Леонтий” в село Водоча и манастира ”Св.Богородица Милостива” в село Велюса

Дати на пътуване: 02 – 04 март; 08 – 10 март

1 ден: София – РупитеХераклея Синтика – Струмица

В 08:00 ч. – отпътуване от София, паркинг на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута с възможност за включване на туристи от градовете: Дупница, Благоевград, Симитли и Сандански.

 Ще се разходим сред руините на антична Хераклея Синтика и площада й, по чийто мраморни плочи са стъпвали траки, гърци, римляни, илири, келти и египтяни.  Ще чуем историята за синтите, основали Синтика – един от най-големите градски центрове през 1300-1200 г. пр. Хр. Ще научим как македонският владетел Филип Втори, превземайки  Синтика, прибавил и Херакъл към наименованието на града, вярвайки, че родословието му произлиза от митичния герой.

Част от разходката ни ще бъде и в местността Рупите, която откриваме отново в подножието на Кожух планина, но от противоположната страна на синтите, а именно при съседите им – тракийското племе меди. Озоваваме се във високо енергийно място, предпочитано приживе и от леля Ванга. Тук е и предполагаемото местонахождение на основаната от медите – стара Петра, чийто наследник е днешният град Петрич, и която все още очаква своите откриватели.

Преминаваме през КПП Златарево/Ново село и пристигаме в град Струмица около обяд.  Разходка в „града на фонтаните” първи впечатления от прекрасно уредения, колкото древен, толкова и млад град. Свободно време около 2 часа за разходка, чаша ароматно кафе или по желание – обяд в центъра на града.

Настаняване в хотела. Свободно време за почивка или в модерния СПА център – SIRIUS SPA. Уникалното СПА е с площ 1500 кв.м и разполага с олимпийски басейн, джакузи, фитнес, турска баня, парна баня, инфра ред сауна, финландска сауна, солена баня „Мъртво море“, 6 масажни и един витаминен бар. Работи се само с продукти на елитната козметика Talgo.

Вечеря с 3-ри степенно меню без напитки. Нощувка.

2 ден: Струмица

Закуска. Свободно време за релаксация или по желание (включена в пакетната цена): туристическа програма в околностите на Струмица с посещение на древните византийски манастири:”Свети Леонтий” в село Водоча и манастир ”Св.Богородица Милостива” в село Велюса. Завръщане в хотела. Свободно време за СПА развлечения.

Празнична вечеря – жива музика и 4-ри степенно меню (салата, топло предястие, основно ястие и десерт) с НЕограничено количество напитки: вода, безалкохолни напитки, ракия и вино (бяло и червено) от прословутиялозарски район – Тиквеш. Нощувка.

3 ден: Струмица – Самуилова Крепост – Петрич – София

Закуска. Свободно време до 11:00 часа (местно време), когато ще освободим хотела и ще се отправим по нашия маршрут  на път за София.

След попътна разходка и посещение на Самуилова Крепост, по път различен и живописен в подножието на Беласица планина ще навлезем в град Петрич, посещавайки петричкия манастир „Света Петка Българска”. Манастирът е разположен в северното подножие на Беласица планина и западните покрайнини на града.

Влезте в тази малка обител, посветена на изцелителката и покровителка на бедните – Света Петка Българска и чуйте историята за създаването на обителта – история, която все още крие тайни и не е напълно разкрита…

Свободно време и разходка в южния град за около 2 часа. При желание, можете да посетите градския музей, където се съхраняват находки от антична Хераклея Синтика или къщата – музей на пророчицата Ванга.  Около 16:00 ч.- отпътуване от Петрич за София. Пристигане – след 19:00 часа.

ПРОМО цена при внесен депозит до 02 Февруари:       

На турист в двойна/ тройна стая            – 335 лв

Единична стая                                       – 435 лв

Дете до 3 г. с 2ма възрастни в стая   –   60 лв (вкл. само транспорт с автобус)

Дете от 3 до 12 г. с 2ма възрастни в стая – 215 лв

Пакетната цена включва:

транспорт с лицензиран автобус  3*;

2 нощувки със закуски на богата блок маса в СПА хотел СИРИУС-4*- http://www.hotelsirius.com.mk/;

1 празнична вечеря с богато меню, жива музика и НЕлимитирани напитки: ракия, вино (бяло и червено) от района на Тиквеш и безалкохолни напитки по време на вечерята от 20:00 часа до 23:00 часа;

1 стандартна вечеря три степенно меню без напитки;

СПА услуги в СПА центъра на хотела ( закрит басейн, сауна, парна баня, турска баня, солено джакузи);

застраховка помощ при пътуване в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност 4000 е;

посещение на антична Хераклея Синтика и Рупите (не е включен входен билет);

туристическа програма в околностите на Струмица и прилежащите манастири;

посещение на Самуилова Крепост (не е включен входен билет) и разходка в Петрич с посещение на петричкия манастир „Света Петка Българска”;

водач от агенцията.

Пакетната цена НЕ включва:

спа процедури (масажи) в СПА центъра на хотела;

входни такси за обекти, посещавани по желание.

Доплащане: 

медицинска застраховка Помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст навършили 69 год. – 10 лева.

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

от Пловдив – 70 лева (отиване и връщане);

от Пазарджик – 60 лева (отиване и връщане).

Отстъпки: за пътуващи със собствен транспорт се приспадат 25 лева от цената.  За пътуващите със собствен транспорт не е включена мед. застраховка Помощ при пътуване в чужбина и екскурзионна програма с автобуса.

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра- оригинал и ксеро копие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин и срок на заплащане:

При записване 30 %,доплащане – 14 дни преди отпътуване.  

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата.

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 29 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е от 28 ден до 12 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;

6. ако прекратяването е под 11 дни, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева.

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

Полезна информация:

Валута: 31 денара = 1 лев

България 12:00 часа – Македония 11:00 часа          

ОПИСАНИЕ НА ХОТЕЛ „СИРИУС”4*http://www.hotelsirius.com.mk/

 

Местоположение на хотел Сириус 4* Струмица: хотелът е разположен на международен кръстопът: на 20 км от границата с България и на 30 км от границата с Гърция в град Струмица, недалеч от центъра на града. Хотел „Сириус“ 4* предлага релаксираща атмосфера на своите гости сред красивия си собствен парк с богата средиземноморска растителност и гледка към окръжаващите го планини.

На територията на хотел Сириус 4* Струмица: красива богато озеленена, остъклена и отоплена тераса – ресторант „Елегант“ с капацитет 150 места, Кристална зала с капацитет до 500 места, лоби бар, конгресен център, бизнес клуб и безплатен за гостите на хотела паркинг.

Новооткритият модерен СПА център – SIRIUS SPA, на Балканските СПА Награди, които се проведоха за първи път на 31 август 2012 година в гр. Кюстендил, взе наградата за най-динамично развиващ се СПА център с най – големи инвестиции.

Уникалното СПА е с площ 1500 кв.м. и разполага с: олимпийски басейн, джакузи, фитнес, турска баня, парня баня, инфра ред сауна, финландска сауна, солена баня „Мъртво море“, 6 масажни и един витаминен бар. Работи се само с продукти на елитната козметика Talgo. СПА центърът е на разполижение всекидневно, от 7 до 19ч.

Настаняване в хотел Сириус 4* Струмица: – капацитет 120 помещения, от които: 60 стаи с голямо двойно легло; 55 стаи с две легла и 7 апартамента.

Всяка стая разполага с комфортни легла и мебели, сателитна телевизия, мини бар, телефони с директно избиране, безплатен безжичен интернет, централен климатик, просторен собствен  санитарен възел със сешоар и балкон с изглед към прекрасно уредения парк или планина.

Полезна информация за  близката  и малко позната дестинация – СТРУМИЦА

Струмица, наричана в древността Астарион и Тиверопол, е древно селище на „Царевите кули”, на звездите, на Светата Дева, на карнавалите, на първите християни, на ослепените самуилови войни, на мъченичеството и православните ценности.  

Струмица е само на 230 км разстояние от София, разположен на 256 м н. в. в красивата Струмишка котловина, заобиколена от планините Беласица, Огражден и Еленица.

Крепост „Цареви кули”- е разположена на хълма южно от град Струмица. Мястото е било лесно за отбрана поради факта, че е оградено отвсякъде със стръмнини. Крепостта е играла важна роля в отбранителната система на Беласишката битка през 1014 г. за разлика от други твърдини, крепостта над Струмица не е била завладяна от византийския император Василий ІІ. Крепостта се реставрира и все още не е готов пътят до нея.

Църква “Света Богородица милостива”, с. Велюса

Средновековна църква, разположена е на 7 км от Струмица, в с. Велюса. Църквата заема важно място в религиозния и духовен живот на югоизточна част на Македония.  По запазените надписи върху двата архитрава се съди, че църквата е основана от монаха Мануил. Той идва във Велюса от Халкидонския манастир “Св. Авксентий” в Мала Азия.

Манастирът “Света Богородица милостива” е разположен върху варовикова скала на северния склон на планината Еленица. По-късно името на манастира е използвано като основа за днешното име на селището.

Комплексът църкви “Свети Леонтий” в с. Водоча

Разположен е на 4 км от Струмица. Състои се от три църкви – източна, западна и средна. Има три фази в изографисването на интериора. Има архитектурни останки, допълнителни постройки и манастирски комплекс, столова, стопански гради, две бани и многопластов християнски некропол. От ранния християнски период са запазени части от основите на базилика с мраморна декорация, датиращи от V и VІ век.Църквата е била разрушена по време на царуването на цар Самуил, но след това е възстановена. Като епископска църква се споменава в хартите на Василий ІІ от 1018 г. Апсидата на олтара й, заедно с проскомидията и дякониконът се пазят и до днес. Средната куполна църква от комплекса на Вадоча е построена в началото на ХІІ век. Некрополът, разположен в югозападната и северозападната част, също отразява богатия духовен и културен живот в тези територии. Разкрити са над 1000 гроба с бижута и керамика, датиращи между ХІV и ХІХ в.

Тайните на КОЖУХ планина –  невисокият, силно удължен хълм с дължина 2 км, широчина 500 м и височина около 250 м, който на фона на околната, почти равна местност, се схваща като малка планина. Намира се в местността Рупите на 75 м н.в.  и отстои на равно разстояние – 8 км от град Петрич и 8 км от разклона на международния път Е 79 за град Петрич.

Местността Рупите, Петричко отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска  пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – “Леля Ванга” (3.Х.1911-11.VІІІ.1996 г.).

Попитали Ванга защо стои на това място, а тя отговорила: “- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила.”

„На 14 октомври (Петковден) преди хиляди години, тук, в местността Рупите, е изригнал вулкан”, разказвала пророчицата. „Под огнената му лава бил погребан голям град на име Петра, в който имало три големи храма.” Вулканът взел живота на хиляди хора. Ванга ги описвала като „високи, едри, облечени в дрехи, тънки и блестящи като станиол”. Били много просветени и вярващи. А реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти на Петра били украсени с позлатени крилати животни. „Горещата бездна, която погълна това селище, сега ни изпраща топлите си пари (на Рупите има горещ минерален извор), за да се лекуваме, пояснявала пророчицата. Това са въздишките на загиналите хора.

В скалата на Кожух планина на Рупите в момента има изграден мраморен кръст в памет на загиналите под лавата на вулкана Кожух, който е застинал.

Иманяри отдавна търсят богатствата на този град и в усърдието си разрушават некропол с багер, попадайки на гроб от късната античност, чиято покривна плоча е от IV-V век. От петричкия музей и полицията ги залавят. Надписът на покривната плоча е на латински. Епиграфският паметник е издаден от канцеларията на император Галерий и с него императорът възстановява градския статут на античния и могъщ град – Хераклея Синтика. Вероятно, през втората половина на II век или през първата половина на III век, градът е бил наказан. Император Галерий възстановява правата на града и неговите жителите вече могат да контролират по-голяма територия.

Този надпис е безценен, тъй като категорично доказва, че търсеният античен град Хераклея Синтика се намира точно на това място и така обезсмисля дългогодишните опити на гръцки археолози и тяхната теза, че градът е на юг, на гръцка територия, обявявайки дори едно място за Хераклея. Все пак, става въпрос за конкуренция и туризъм…. Този надпис слага край и на продължилата повече от столетие оживена дискусия,  водена от български, гръцки и западни учени, а именно – къде точно се намира Хераклея Синтика. Категоричният отговор на въпроса е – античният град се намира на това място край Рупите.

Така от 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински.

Хераклея Синтика – космополитно средище на различни племена, етноси и народи. В началото било  тракийското племе синти (1300-1200 г. пр. Хр.), които дали и името на града. А когато македонският владетел Филип Втори превзел Синтика, прибавил и Херакъл към наименованието, тъй като вярвал, че родословието му произлизало от митичния герой.

Хераклея Синтика е най-добре запазеният античен град на територията на България! Височината на стените на гражданската базилика, светилищата и магазините, разположени на север от форума, е около пет метра, а архитектурата му е близка до тази на древния град Филипи в Гърция. Градът има особена съдба, защото е кръстовище на култури, политически влияния и икономически живот още по времето на синтите. Той е и свързващо звено между Юга и Севера, Егейското крайбрежие и вътрешността на Балканския полуостров, Македония и Тракия и населението му наброява 40-50 хил. души. Характерна особеност на Хераклея Синтика е, че има демократична форма на управление, която се пренася и в по-късните епохи.

С изключителна стойност в античния град е и разкритото светилище на древногръцката богиня Немезида. В него са открити оброчни плочки с божествата от римския пантеон, натрошени вероятно от ръцете на ранни християни. На една от тях порокът е представен като легнала млада жена с боядисана в жълто коса (в античността русият цвят символизирал греха), а върху й е стъпил кракът на богинята на бързото възмездие Немезида.

Хераклея Синтика е един от най-големите керамични центрове в тази част на Балканите. Каменоделството също е част от поминъка на жителите и до този момент са открити шест ателиета за обработка на камък. Добивът на дърво пък е разпространен заради близките корабостроителници. Изобщо производството на керамика, стъкло, метали е било достатъчно за просперитета на един античен град – без да броим търговията, която също е важно перо в приходите. Интересно е и това, че градът се е разплащал със свои монети с надписа “Монета на хераклейците от долината на река Струма”.

Градът просъществува със сигурност от IV век пр. Хр. до VI век, когато за последен път бил споменат в данъчните списъци от времето на византийския император Юстиниан Първи Велики. За съжаление, разломният район по долината на Струма го изправял пред тежки изпитания, но жителите му успявали да се съвземат след няколко опустошителни земетресения.

А по-късно, когато започнали нашествията на славяни и прабългари, територията влязла в пределите на българската държава. Днес Хераклея Синтика е включен в Стоте национални туристически обекта и все повече привлича интереса като един от най-добре запазените антични градове.

Разкопките продължават в източната страна на Кожух планина в търсене на античния театър на града… Кожух планина разкрива тайните си, а може би ще открият и древната Петра, за която говори пророчицата.

Петрички манастир „Света Петка Българска”

разположен в северното подножие на Беласица планина и западните покрайнини на град Петрич.

Заповядайте, влезте в тази малка обител, посветена на изцелителката и покровителка на бедните – Света Петка Българска и чуйте историята за създаването на обителта – история, която все още крие тайни и не е напълно разкрита…

Днес петричкият манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки и параклис „Св. Мчца Неделя“, който е построен през 2005 година като дарение от петрички жител. Манастирският храм е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна и с притвор сграда, с камбанария над входа.

Неделима част от манастирския ансамбъл са:

– вековното дърво в двора на манастира, което привлича вниманието на посетителите с величествената си снага, и където, според преданието, са намерени светините от знамението;

– летящата Света Петка от чешмата в петричкия манастир (съградена през 1983 год.), нейният майстор – талантливият Руси Дундаков и леля Ванга.