Ново! Мини ПОЧИВКА за ВЕЛИКДЕН

Мини ПОЧИВКА за ВЕЛИКДЕН на река ДУНАВ хотел Continental *** в ТУРНУ СЕВЕРИН

Великденски пакет 2024 с включени:

4 нощувки със закуски на блок маса, 3 вечери на блок маса, 1 празнична Великденска вечеря на блок маса с напитки и музика с диджей

 02 – 06 май 2024

1 ден (02.05.2024): София – ГКПП Видин/ Калафат – Дробета Турну Северин – 305 км.

Сутринта, в 07:00 часа – отпътуване от София, паркинг на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – ГКПП Дунав мост Видин – Калафат  – Турно Северин с попътни почивки на подходящи места.

Пресичаме българо – румънската граница при река Дунав, преминавайки по мост, досущ като Император Траян, когато превзема Дакия  и също като завоевателя се озоваваме  в Олтения – земя на мед и пчелини в окръг Мехединци.

Пътуваме из някогашна Отвъддунавска България, където е  легендарната северна крепост с три имена: Дробета, Турну и Северин.

Дробета Турно Северин е брилянтната огърлица на Дунава – изящен нанизподредил в себе си скъпоценности от времето на даки, римляни, българи, унгарци и власи.  

Следобед – пристигане в Турно Северин и хотел Континентал***, част от едноименната верига хотели, централно разположен в „Парка на Розите”

Свободно време за освежаване и организирана пешеходна разходка с местен екскурзовод в прекрасния град-бижу на Дунава.

Да се запознаем със забележителностите ще ни отнеме около 2,30 – 3,00 часа, а разходката включва Старата историческа част на града: Двореца на Културата, Крепостта, площад и хали „Раду Негру”, Епископска катедрала „Свети Георги” (светецът е закрилник на града, а Гергьовден тук се празнува на 23 април) и емблематичната Водна кула, където Старата част приключва и преминаваме в Новата част на Турну Северин по Променада Кришан – зона за отдих, която пресича града от север на юг. Районът е парково оформен с пейки, дървета, зелени площи, а в средата му е кръгово кръстовище, където се поставят различни украси в зависимост от празниците. В близост е и постоянна сцена, на която се провеждат представления на открито.

В 19:00 часа – вечеря на блок маса. Нощувка.

2 ден (03.05.2024): Турно Северин – Коркова – Стрехея – Турну Северин 100 км.

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: полудневна екскурзия до Коркова с дегустация на местни вина и разходка в Стрехея до „скритият” манастир-крепост „Света Троица”

В 11:00 часа- посещение на  една от най-известните и успешни изби в Мехединци, която  върна към живот и нова слава винарните, които заварила в руини, а построени били в далечната 1920 год. от принц Антон Бибеску. Някога лозята на принца заемали площ от 2000 хектара, а днес и в скромните 70 хектара лозови масиви пак застъпени са традиционните сортове от времето на имението Bibești.

Редом с разрешените DOC сортове Mehedinți-Corcova: Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Мускат Отонел, Шардоне, Совиньон Блан и два нови сорта Сира и Вионие, достойно място заемат и два сорта местна селекция. Отпийте глътка по глътка вълшебство от ендемичните сортове Fetească albă (бяло момиче) и Fetească Neagră (черно момиче) и отнесете със себе си ценен подарък за близките си.

Днешната приказка приключва в Стрехея и манастира-крепост „Света Троица”, построен  от княз Матей Басараб в средата на 17 век. Укрепеният манастирски комплекс е изящен пример за румънска средновековна архитектура, а манастирската църква се счита за едно от последните оригинални произведения на школата Мунтения от 17 век. Църквата, вероятно, е  и единствена в страната, чийто олтар е обърнат на юг, противно на общото изискване църковните олтари да са обърнати на изток. В олтара откриваме старозаветно изображение на Света Троица – непознатите пътници ангели, дошли при Аврам и Сара,  изобразени до неголям дъб- известен в цял свят като Аврамов дъб.

На входа в църквата ни посреща Новазаветна троица, която винаги изобразява стария-Отец, Сина и светия дух във вид на гълъб. Новазаветна се казва, защото цялата пълнота на Бога се явява пред хората след въплащението на сина Божи на Земята.

Завръщане в Турну Северин. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ден (04.05.2024): Турну Северин – Тисмана – Турну Северин – 160 км в 2 посоки

Закуска. Свободно време в Турну Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия по стъпките на българския светец Никодим Тисмански и изградения от него манастир Тисмана.  

Сутринта в 09:30 часа се отправяме към място, обгърнато от очарователна аура на границата между духовността и магията… Сред високи борове и вековни кестенови дървета, над кристално чистите води на река Тисмана, манастирът е истински празник за сърцето и очите.

Това, което за нас българите е Рилският манастир, това е за румънците манастир Тисмана – първо историческо духовно и символно свято място във Влахия, което неслучайно още назовават  и „сърцето на Олтения”.

Този, който започва изграждането на манастира, е Никодим, Благочестивият – монах, дошъл от българските земи! Така на 15 август 1377 г. църквата е осветена, на Задушница Успение Богородично.

През 1375 г. Никодим Благочестиви получава благородническата титла архимандрит,  дадена му от Филотей –  патриарх на Константинопол, а манастирът Тисмана се оказва първата архимандрия във Влашко.

На 26 декември 1406 г. Никодим умира и е погребан в преддверието на църквата, където и днес гори свещ в негова памет. Той е канонизиран от Румънската православна църква през 1955 г. и е най-почитаният светец в Румъния!

За съжаление, в България и сред българите малко е познат този свят и благочестив мъж –  духовен водач на прадедите ни по време на унгарската окупация на Видинското царство (1365-1369 г.). Св. Никодим Тисмански, наричан още и Вратненски, е прочут преди векове книжовник, преводач, църковен дипломат с авторитет и обществено влияние и един от най-забележителните представители на българското духовно и културно влияние в българския Северозапад, както и в земите на север от Дунав през 14-15 век, но колко от нас българите знаем за съществуването му?

Завръщане в Турну Северин и хотела в късен следобед. Вечеря. Нощувка.

4 ден (05.05.2024): Турно Северин – Оршова – круиз Дунав – Турну Северин 80 км. 

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия до Банат и Оршова с круиз по Дунава и посещение в манастир „Св. Ана”.  

Сутринта, в 10:00 часа, следва запомнящо се пътешествие в историческия Банат с  пристанищен град Оршова – дунавска прелест покатерила се по хълмовете срещу устието на река Черна и в началото на най-посещаваната от туристите част от Дунавското дефиле.

Пътуването до пристанище Оршова е в рамките на 30-40 минути, по панорамен път покрай Дунава. Ще видим мястото, където, по Божия повеля, стъпва на влашка земя българският светец Свети Никодим Тисмански.

По чудодеен начин св. Никодим изпълнил волята Божия, който го призова: „Тръгни с увереност към мен и към влашката земя, премини по вълните на р. Дунав, защото водите няма да ти навредят, дори ще те пренесат там, където ти заповядвам да стигнеш. Постави наметалото си върху водата и вярата ти в Мен ще ти посочи стъпките и ще освети живота ти!” Така светият Никодим „прекосява Дунава” и основава един от първите манастири в Румъния – манастира Водица, който ще видите в далечината от пътя към Оршова.

В 11:00 часа е началото на вълнуващ круиз с продължителност общо три часа (отиване и връщане) в най-дългото дефиле в Европа – 135 км е дълго дефилето на река Дунав!

Започвайки от Оршова и до манастира Мракония плаваме надолу по дефилето, докато стигнем до Еселница, където реката  е разсякла скалите и под върховете им: Голям Чукару (318 м) и Малък Чукарул  е скътала Котлите на Дунава/Cazanele Dunarii! Човеците, впечтлени от скалите,  създали тук грандиозна скулптура на своя владетел Децебал  в отговор на завоевателя император Траян и неговата мемориална плоча „Траянова табла“, дълга 4 метра и висока 1,75 метра. Заливът Мракония и манастир Мракония са крайна точка в круиза и отплаваме, за да акустираме обратно в Оршова. Ще посетим красивия манастир „Св. Ана”, който от височината, на която е разположен, ни предоставя прекрасна панорама към Дунава и Оршова. Свободно време.

В късния следобед – завръщане в Турно Северин и хотела.

Празнична вечеря с включени напитки: 0,50 мл. цуйка (местна ракия) и 0,200 мл местно вино (бяло или червено),  музикално оформление диджей. Нощувка.

5 ден (06.05.2024): Турну Северин – Неготин – КПП Брегово – София – 315 км.

Закуска. В 09:30 часа – освобождаване на хотела и отпътуване за България.

Напускаме гостоприемния окръг Мехединци и Отвъддунавските някога български земи и пак по мост Дунава ще пресечем, но този път мостът е над самите шлюзове на половинвековната ВЕЦ при Железни врата!  

И ето ни в Сърбия при Кладово, а пътят ни през „Турлакия” преминава някогашни български земи  от двете страни на границата покрай река Тимок – Кулско, Трънско и Зайчарско, както и Горното Понишавие с център Пирот. Самите турлаци  са интересна етнографска група, за която ще разкажем и с интересни факти от бита им.

Престой и разходка в град Неготин, където е къщата-музей и последен дом на хайдут Велко. В историята на българските въстания, между всички великани по дух и храброст, равен на Хайдут Велко е, може-би, само един юнак – Петко Киряков Калоянов от с. Доган Хисар, Гюмюрджинско.

Пристигане в София вечерта.

ПРОМО цени до 29 МАРТ:

На турист в двойна стая: 569 лева

Дете от 2 до 14 г. на доп. легло с двама възрастни в стая – 479 лева

Единична стая: 729 лева

Пакетната цена е в лева и включва:

транспорт с лицензиран за международен туристически превоз автобус

4 нощувки с 4 закуски на блок маса в хотел Continental***;

3 стандартни вечери на блок маса без напитки;  

празнична вечеря на блок маса с напитки: местно вино (бяло, червено и розе) и вода, музикално оформление с диджей; 

разглеждане на Турну Северин с местен екскурзовод;

Разходка в град Неготин;

медицинска застраховка в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност – 4000 евро;

водач.

Пакетната цена НЕ включва:

екскурзия и круиз до Банат и Оршова с манастир „Св. Ана” – 25 евро възрастен и 20 евро дете до 10 год., при минимум 20 туриста. Включва: трансфер до Оршова, круиз по река Дунав на кораб (90- местен) и посещение на манастир Св. Ана; 

екскурзия до Стрехея с манастир „Св. Троица” и Корчова с посещение на винарна и дегустация на три вида вино – 25 евро възрастен и 15 евро деца до 12 год., при минимум 20 туриста;

екскурзия по стъпките на св. Никодим Тисмански до манастир Тисмана – 15 евро при минимум 20 туриста;

музейни такси за обекти посещавани по желание.

ВАЖНО!

Круизът по Дунав и дегустацията във винарната в Стрехея се заплащат предварително в България.

Доплащане:

медицинска застраховка Помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева.

Доплащане: на турист в две посоки, който отпътува от град:

Пловдив – 70 лева, Пазарджик – 60 лева.

За пътуващи със СОБСТВЕН транспорт – отстъпка 30 лева от цените.

Туристите със собствен транспорт нямат запазени места в автобуса при задължителната тур.програма. Те могат да се включат в програмата само при наличие на свободни места в автобуса.

Начин и срок на заплащане:

При записване, 1-ва вноска 30 %; доплащане – 14 дни преди отпътуване.  

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за деца под 18 години, пътуващи само с един родител или без родители се изисква нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие) за тяхното съгласие детето да напусне България;

за деца под 18 години, чийто родители са със различни фамилни имена, се изисква акт за раждане на детето (оригинал + 1фотокопие), за да се удостовери, че то е придружавано и от двамата си родители

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Агенцията си запазва правото за промени в реда на изпълнение на програмата.

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Румъния.

Към момента на публикуване на програмата (08.10.23 г.) Р. Румъния НЕ изисква представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи.

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева.

5. ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване, такса прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева.

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

Полезна информация:

Валутен курс: 1 румънска лея = 0,39 лева; Часово време: София 12:00 ч. – Букурещ 12:00 ч.

Важно:

Музейни такси се заплащат само в румънски леи. В заведения и магазини се заплаща само в румънски леи.

Описание на хотел Continental 3*,  

Местоположение на хотел Continental 3* Турну Северин: централно разположен в старата част на града сред най-красивия парк на града – „Парка на розите” и в близост до река Дунав. На крачка от хотела е прекрасен кинетичен фонтан и Двореца на културата „Теодор Костеску”.

В приятна разходка по равните и широки улици на града и покрай забележителностите му за по-малко то 20 минути (1,2 км) достигате до зоната за отдих и развлечения пешеходната Променада  „Кришан”.

Настаняване в Continental *** Турну Северин: напълно обновеният хотел разполага с капацитет от 115 помещения за настаняване, разпределени в двойни стаи и апартаменти. Цветовата гама в хотела е в нюансите на синия цвят. Стаите са с площ от 21 кв.м, модерно обзаведени и разполагат с кабелна телевизия, мини бар, бюро и баня.

Леглата в стаите са двойно легло с размер 160 см или 2 отделни легла с ширина 0,90 м. Допълнителното легло в стаите е разтегателен фотьойл.

На територията на хотел Continental *** Турну Северин: просторно фоайе с прилежащ дневен бар и открита тераса към Дунава, денонощна рецепция, асансьор, ресторант, конферентна зала и банкетни зали за частни партита. Паркинг и безплатна интернет връзка на територията на целия хотел.