Екскурзионно летуване – юни 2019


02 - 09 юни 2019г. / 8 дни, 7 нощувки, 7 закуски, 2 обяда, 5 вечериПЪРВИ ДЕН неделя

Отпътуване в 7.30 ч. За Созопол – посещение на Археологически музей. Следва посещение на замъка в Равадиново и тракийско светилище Беглик Таш край Приморско.

Мегалитното светилище Бегликташ (Беглик Таш) е свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България. То представлява естествен скален ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форма, образувани в резултат от сферичното изветряне на скалите на Росенския плутон. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско – насред гъста широколигора на територията на някогашната недостъпна за „простосмъртни“ ловна резиденция „Перла“. Именно това е причината едно от най-големите открития за тракийската история по Черноморието и Странджа да остане неизвестно за учени и туристи до 2003 г. Проучванията на обекта започват едва през 2001 г. и са ръководени от българските археолози Цоня Дражева и Димитър Недев. Смята се, че именно тук е бил обслужван култът към Великата богиня майка и нейния син – Слънцето. Наред с функцията си на храм, това място е било и календар, и часовник, за което говорят специфични „стъпки“, издълбани в скалите, и каменна група, разделяща деня на части…

Настаняване в Царево – хотел**. Вечеря. Нощувка.

Странджа се състои от три големи планински дяла, като главният (южният) дял е разположен изцяло в Турция. По Гранични рид (вторият дял) минава границата на България с Турция. Най-ниският дял Босна се намира изцяло в България. Билото му е заоблено, на места дори заравнено. Най-голямото богатство на планината е уникалната и рядко срещана флора и фауна. Най-известните реки тук са Велека, Ропотамо, Резовска, Дяволска река. Странджа е осеяна с археологически, исторически и културни паметници. В живописен планински скат в Странджа е разположено единственото нестинарско селище в България – село Българи. Запазвайки традициите и възраждайки обичая на нестинарството, жителите на Българи правят селото уникално и неповторимо не само за чужденците, но и за самите нас.

ВТОРИ ДЕН понеделник

Закуска (7.30 – 8.30ч.). Отпътуване за участие в празничното шествие до аязмо „Св. Костадин” край с. Българи. Около обяд – връщане в Царево. Свободно време до 18.30ч. Отпътуване за участие в празненствата на  с. Българи – Нестинарски празник.  Връщане в Царево след 22.00ч. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН вторник

Закуска. Посещение на Исторически музей – Царево (беседа, входни такси). Отпътуване за с. Граматиково. Посещение на експозиция «Горска сбирка» (беседа, входни такси). Настаняване в хотел/къщи** за гости. Обяд. Свободно време за разходка. Привечер – среща с местен писател и местен изпълнител на странджански песни. Вечеря. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН сряда

Закуска. Отпътуване за посещение на тракийско светилище Камъка, Мишкова нива и  пещерата, свързана с легендата за богинята Бастет , под вх. Градище (беседи, входни такси). Настаняване в Малко Търново – хотел **. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Районът на парк “Странджа” и контактната му зона представлява своеобразно вместилище на уникални по рода си паметници на духовната и материалната култура от международно, национално и локално значение. Тук се редуват почти без прекъсване културни пластове от енеолита и бронзовата епоха, тракийската мегалитна култура, античността, средновековието, Българското Възраждане, до най-новата ни история и то в концентрация, рядко срещана в Европа. Уникални по рода си явления са потъналите селища в българската акватория на Черно море. В прилежащата територия на парка са локализирани обекти с морски произход в заливите на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар и северно от устието на р. Резовска, които са пряко доказателство за развита тракийска цивилизация с активно мореплаване, корабостроене, икономически и търговски връзки, далеч преди гръцката колонизация. Днес в границите на парка са описани над 450 паметника, от които 20 долмена, 24 могилни некропола, 11 самостоятелни надгробни могили, 2 уникални куполни гробници, 13 антични средновековни селища, 17 крепости, древни пътища, 83 параклиса, столнини и одърчета и едно историческо място от национално значение – местността Петрова нива. На територията на парка има и 280 архитектурни и художествени паметници на културата, от които 18 църкви, 268 възрожденски къщи и 4 исторически паметника, свидетелстващи за Илинденско – преображенското въстание.

ПЕТИ ДЕН четвъртък

Закуска. Посещение на Исторически музей – Малко Търново (беседа, входни такси) Обяд. Отпътуване за Несебър. Пешеходен тур из Стария Несебър (беседа, входни такси).Отпътуване за курорт «Камчия». Възможност за разходка с лодка (по желание, допълнително заплащане). Вечеря и нощувка в курорт «Св. Св. Константин и Елена» – хотел**/***.

ШЕСТИ ДЕН петък

Закуска. Отпътуване за Ботаническа градина – Балчик (беседа, входни такси) и нос Калиакра (беседа, входни такси). Следва обяд в мидена ферма «Дълбока» край Каварна и свободно време в курорт «Албена».Връщане в хотела за нощувка.

СЕДМИ ДЕН събота

Закуска.Посещение на Аладжа манстир (беседа, входни такси) и отпътуване за Габровски Балкан – с. Кметовци. Настаняване в хотел***. Вечеря. Нощувка.

ОСМИ ДЕН Неделя

Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на АИР Боженци и отпътуване за пещерата «Съева дупка». Беседа, входни такси.Отпътуване за София и пристигане вечерта.


Пакетна цена на турист, настанен в двойна или тройна стая – 455 лв

Цената включва: 2 нощувки, 2 закуски, 1 вечеря в Царево, 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в Граматиково,1 нощувка със закуска и вечеря в Малко Търново,2 нощувки, 2 закуски, 1 вечеря в к.к. Св. Св. Константин и Елена, 1 обяд край Каварна, 1 нощувка със закуска и вечеря в Кметовци, водач, автобусен транспорт, туристическа застраховка.

Цената не включва: напитки за обяд и вечеря по програмата, входни такси за посещаваните обекти.Необходим брой туристи за провеждане на екскурзията: 35.
Срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи: 20 май.
Резервации – депозит до 30 април в размер на 30%, доплащане – до 20 май.
Отстъпка за ранно записване до 31 март –5%
Отстъпка за пенсионери – 30 лв.
Отстъпки за деца: до 7г. – 70 лв, над 7г. (ученици) - 35 лв