Кратък уикенд в Ржана планина


Автобусна екскурзия по маршрут СофияВрачешКраевоБотевградСофия

20-21 юли 2019/ събота-неделя /

Събота: Отпътуване в 8.30 ч. за с. Врачеш.

Посещение на Врачешкия манастир е – един от най-красивите манастири в Западна Стара планина. В жилищната част на манастира има и параклис на Св. Климент Охридски. Манастирът е изключително красив, но това, което особено силно впечатлява е прекрасната градина– изключително дело на монахините, а също и изобилието от цвятя и растителност в целия комплекс.

Възниква по време на Второто българско царство – след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин – при Клокотница на 9 март 1230г. След самата победа – случила се в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите – един от тях е Врачешкия манастир. В началото той е основан като мъжко братство, където монасите усърдно преписвали богослужебни книги. При турското нашествие в края на XIV век е частично опожарен, а през XVIII век, турците го сриват напълно. Манастирът потъва в забрава до 1890г., когато, според легендата, Богородица се явява на местния младеж Атанас Якимовски, докато той кротко си пасял стадото под една круша. Богородица му показала мястото на опожарените сгради и недалечното лековито аязмо и му заръчала да възстанови обителта. След като младежът споделил видението си на селския свещенник – отец Петър Цанов, той събрал съселяните си и направили разкопки.Открити били основите на манастирския храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица, която се намира  в манастира и е наричана “Врачешката Богородица”. През 1891г., върху намерените основи вече е построена скромна църквичка – от най-известния майстор в Ботевградско по онова време – уста Вуно Марков. Манастирът постепенно се възражда като мъжка обител, а от 1937г. се превръща в девически, какъвто е и до днес.

Продължаване към с. Краево. Настаняване в бутиков хотел ВИЛА МАРК**. Свободно време за обяд, релакс – външен басейн, сауна, разходка, риболов.

Риболовът е услуга, при която единственото условие е уловът да бъде приготвен в кухнята на хотел „Вила Марк”и съответно да бъде заплатен.

Конната езда се провежда в близост до с. Краево – в с. Радотина, където се намира малка ферма, собственост на хотела, благодарение на която се предлага изобилие от домашни храни – зеленчуци от собствена градина, домашно сирене – овче, козе, биволско, краве. Тук теренът е подходящ и просторен за езда.

Цените за тази услуга са следните:

  • 20 мин. разходка с водач – 15 лв.
  • 40 мин. разходка с водач – 30 лв.
  • 90 мин. разходка с водач – 60 лв.


19.30 ч. – вечеря. Нощувка.

Неделя: закуска. 10.30 ч. – отпътуване за Ботевгард. Свободно време в центъра на града  – възможност за покупки, обяд. Продължаване към София и пристигане следобед.

Пакетна цена на турист – 95 лв. Цената включва: автобусен транспорт, посещение на Врачешки манастир, застраховка, водач, 1 нощувка с вечеря и закускаползване на външен басейн и сауна.

Дете до 7 г. – 70 лв.

Условия за резервации: 50% депозит до 21 юни. Доплащанедо 11 юли.

Необходим брой участници за провеждане на екскурзията - 35.

Срок за уведомяване при недостатъчно записали се – 12 юли.