СТРАНДЖАНСКА ЖАРАВА – ПРОДУКТ НА СЛЪНЦЕ-3


НЕСТИНАРСКИ ПРАЗНИК В СЕЛО БЪЛГАРИ 2019


Според древна легенда, когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума – само се усмихнал. От тази божествена усмивка се родила планината. И днес Странджа е такава – загадъчна като усмивка, съхранила за поколенията историческо и природно наследство, традиции и духовно богатство.

Предполага се, че старото име на селото –Ургари има прабългарски произход. За първи път е споменато в документ от 1454 г., което доказва, че е едно от най-старите странджански села. Според проф. Божидар Димитров, жителите му са наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница.

Езическият ритуал за прихващането на нестинарите и танцът в транс върху огнената жарава, под звуците на нестинарски тъпан, се изпълнява всяка година, на 3-ти юни.

Тази програма – продукт на СЛЪНЦЕ-3 е една от многото разработени през 2000 г. и допълвани маршрути в Странджа.


01 – 04 юни 2019г. (събота – вторник)

4-дневна екскурзия по маршрут: София – Кабиле – Малко Търново – Граматиково –Българи – Царево –Приморско – Ясна поляна - София

Първи ден, 01 юни / събота

Отпътуване в 7. 30 ч. за посещение на античния град Кабиле –археологически комплекс край Ямбол. Следва посещение на Исторически музей в Малко Търново– експозиция в 5 възрожденски къщи / беседа /, ц. „Успение Богородично” / 1830 г. /. Настаняване в хотел в Малко Търново. Вечеря. Нощувка.

Втори ден, 02 юни / неделя

Закуска. Свободно време до обяд или по желание и допълнително заплащане – екскурзия  /автобус+пешеходен тур /до тракийско светилище в м. „Мишкова нива” и пещерата под вх. Градище, свързана с легендата за египетската богиня Бастет.Отпътуване за с. Граматиково. Обяд. Настаняване в хотел/къщи за гости. 16.00 ч. – отпътуване за посещение на скално светилище “Камъка” в м. «Каменска бърчина». Връщане за вечеря. Среща с местен писател и изпълнител на автентичен фолклор. Нощувка.

Трети ден, 03 юни / понеделник

Закуска. 8.30 ч -отпътуване за участие в празничното шествие до аязмо „Св. Костадин”- параклис с одърче, край с. Българи – по горски път, край който расте странджанска зеленика. Около обяд – отпътуване за Царево/Приморско.Настаняване в хотел. Свободно време до 18.00ч. и връщане в с. Българи за празника на селото, нестинарски танци. Около 22.30 ч. – отпътуване за нощувка в Царево/Приморско.

Четвърти ден, 04 юни / вторник

Закуска.Отпътуване за посещение на тракийско светилище Беглик Таш, край Приморско / беседа / и Музей на толстоистите в с. Ясна поляна/ беседа /. Отпътуване за София и пристигане вечерта.


Пакетна цена на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла: 1 нощувка със закуска и вечеря в Малко Търново, 1 нощувка с обяд, вечеря и закуска в Граматиково,1 нощувка със закуска в Царево/Приморско,водач, рекламни материали, автобусен транспорт, туристическа застраховка – 239.00 лв

  • Единично настаняване - 269.00 лв
  • Отстъпка за деца до 11 г. – 20.00 лв

* Цената не включва входни такси и беседи за посещаваните обекти / от 1.00 до 6.00 лв на обект, на турист, в зависимост от броя туристи и възрастта /.
* Допълнително заплащане, по желание –  14 лв на турист –посещение на тракийско светилище Мишкова нива и пещерата под вх. Градище. Заявява се с извършване на резервацията.
* Вечерите / Малко Търново, Граматиково / и обядът / Граматиково не включват напитки.
Условия за резервация: депозит в размер на 50% до 30 април, доплащане – до – 23 май.
Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 35. Срок за уведомление при недостатъчен брой – 23 май.
* Възможност за отпътуване от градовете Пловдив и Ямбол, с отстъпка, съответно 20.00 и 30.00 лв.

Туроператорът си запазва правото за промяна поредността на посещаваните обекти и хотели, зависещи от ранния сезон.
Туроператорът предлага програмата и за туристи с индивидуален транспорт и водач.