Знеполе и Трън


04 - 05 май 2019г. / събота – неделя

2-дневна автобусна екскурзия по маршрут София – Бусинци – Студен извор – Трън – Брезник – крепост Кракра - София

Програма


1 ДЕН / 04 май

Отпътуване от София в 8.30 ч. за с. Бусинци – посещение на Музеен комплекс „Бусинска керамика”,представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява развитието на местната грънчарска традиция от 17 век до съвременното изкуството на художници-керамици. Отпътуване за с. Студен извор, носещо името си по карстовия извор с бистра и студена вода в м. „Камък” – посещение Музей на киселото мляко, до родната къща на д-р Стамен Гигов Григоров, който през 1905 г. за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко и наречен по-късно „Лактобацилус булгарикус “, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. Bulgaricus Grigoroff 1905“.

Отпътуване за Трънското ждрело  Връщане в град Трън. Настаняване в хотел ЕРМА. Възможност за ползване на спа услуги – сауна, парна баня, басейн с минерална вода, джакузи, фитнес. Свободно време до вечерта. 19.00 ч. – вечеря. Нощувка. Град Трън е разположен в Югозападна България, в северозападната част на област Перник, на границата с Република Сърбия. Намира се на 83 км. от София и със своята територия от 573,5 кв. км. и 52 населени места е третата по големина община в България. Вътрешните й граници са с общините Трекляно (Кюстендилска област), Брезник и Земен (Пернишка област), Драгоман (Софийска област). Разполага се на двата бряга на р. Ерма, в котловината Знеполе, на 803 м. н. в. Самият град е заобиколен от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица. Сред най-високите планински върхове са „Кървави камък” – 1737 м., връх „Руй” – 1706 м., като по тях върви и граничната линия с Република Сърбия. На територията на общината има граничен контролно-пропусквателен пункт в с. Стрезимировци.

Изключителното за града е, че съчетава невероятно чистата, уникално красива, на места девствена природа, с множество легенди и богатото културно-историческо наследство.

Лесно можете да разберете, че навлизате в района на гр. Трън – след като ви стане по хладно, започнете да дишате по-леко и видите насреща си една чудновата планина с формата на пирамида  – Драговски камък.

2 ДЕН / 05 май

Закуска. 10.00 ч. – отпътуване за София. По пътя – свободно време в центъра на град Брезник за покупки или обяд. Следва беседа на крепост Кракра край Перник.

Приключване на екскурзията около 16.00 ч.


Цена


Пакетна цена: 95.00 лв / автобусен транспорт, 1 нощувка със закуска и вечеря, спа услуги, екскурзоводско обслужване, застраховка /.

Цената не включва входни такси за посещаваните обекти / около 9 лв на турист /

Резервации: 50%  депозит до 08 април, доплащане – до 15 април
Необходим минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 35. Срок за уведомяване при недостатъчно записали се – 15 април.