ПЕТРОВА  НИВА  2022

18 – 21 август 2022 /четвъртък – неделя /

4-дневна автобусна екскурзия по маршрут / ок. 1200 км /: София – НАР Кабиле – Ченгене скеле  – Беглик Таш – Царево – Резово – Синеморец – Граматиково – Малко Търново – Градище – Петрова нива – Граматиково – Равадиново – София.

4 дни/ 3 нощувки 

Програма

1 ДЕН / четвъртък – 480 км

Отпътуване от София в 7.00 ч./Часът на отпътуване при сборна група от различни градове се уточнява допълнително/ за посещение на НАР Кабиле край Ямбол. Беседа. Попътна почивка на бензиностанция ШЕЛ край Пловдив. Отпътуване за разглеждане на рибарско селище «Ченгене скеле» в бургаския залив, между н. Чукаля и н. Форос.Беседа за богатата история на пристана. Следва посещение на  Беглик Таш  край Приморско.Беседа.
През 2003г. е разкрито уникалното тракийско светилище „Беглик Таш”, което се определя като най-ранното открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказаха, че още в края на бронзовата (XIII в.пр.Хр.) епоха тук е кипяла активна човешка дейност. Светилището се състои се от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и „Маркови стъпки“.Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателставата за човешка дейност тук.
Продължаване към Царево за настаняване в хотел**. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН / петък – 100 км

Закуска.Посещение на Исторически музей – гр. Царево. Отпътуване до Резово и Синеморец с възможност за плажуване. Късен следобед. – отпътуване за с. Граматиково. Настаняванв в къща за гости/ловна резиденция.Нощувка.

Историята на село Граматиково води своето начало още от Античността, а може би и от ранното Средновековие. За това свидетелстват следи от стар римски път, могилни некрополи, останки от две антични селища, две съкровища от колониални бронзови монети на Бизия, два големи питоса, които сега са изложени в центъра на селото и много други находки.

Няма писмени данни за заселването на Граматиково в по-късен период. Според старите хора, когато през ХVІ век турски колонисти завзели старопланинското село Граматик (Керемитлик) голяма част от жителите му намерили спасение в дебрите на Странджа, където основали Граматиково.

Съществува легенда за избора на мястото от първите заселници, които за да проверят дали то е подходящо за живеене, там където днес е площадът, сред шипкови храсти и къпинаци забили един кол. До колa в земята заровили пита. Когато след няколко дни я извадили, питата била изпечена, но под нея се била свила змия. Бъдещите заселници мъдро казали, че това място ще да е хубаво, защото змиите се развъждали на топло, значи там ще може да се живее. Други казвали, че змията означава труден живот и много душмани. Преданието говори, че по стар тракийски обичай, трябвало да очертаят селото с бразда. Смятало се, че земята която се огражда с бразда става свещена земя, неприкосновена и защитена от боговете.

Разположението на Граматиково във вътрешността на Странджа и по поречието на река Велека имат основно значение за поминъка на неговите обитатели през вековете и в ново време. Земеделието, скотовъдството, дърводобивът и въглищарството са традиционният поминък. Естествено, планинският характер обуславя по-интензивното развитие на скотовъдството и дърводобива. В близкото минало тук е съществувал цех за изработка на капели от тръстика, но за съжаление, той не функционира.

Най-характерна за този край е едноетажната (приземна) къща с две отделения и открито прустче. Особеното в плана на тази къща е, че огнищното помещение заема предната част на постройката. Главният вход е винаги откъм прустчето и води направо в “къщата”. Такива къщи не се срещат често.

От къщите в по-стар стил днес са запазени само две, които са реставрирани напълно. Запазени са както отвън, така и отвътре. Останалите къщи са строени в нов български стил, с външни стълби.

Параклиси:

“Боже име” – стар параклис в селските гробища

“Св. Георги” – на запад от селото, в гробищата

“Св. Богородица” – подновен параклис на 2-3 км източно от селото

“Св. Троица” – развалини от стар манастир на около 5-6 км северно от селото, в местността «Котвените», построен върху пещера

“Св. Илия” – на юг от селото

Тук могат да се видят и Тракийски некропол, две антични селища, останките от антична металургична дейност и Църквата “Свети 40 мъченици” (19 век). 

3 ДЕН / събота– 120 км

Закуска / според мястото на настаняване /. 10.00ч. -Отпътуване за Малко Търново –по желание, срещу допълнително заплащане – посещение на тракийско светилище в м. Мишкова нива и пещерата под вх. Градище, свързана с легендата за Бастет / пешеходен тур ок. 3 км в двете посоки, неподходящ за хора в неравностойно положение /.Беседа. Свободно време за останалите в центъра на Малко Търново  за разглеждане забележителностите на града.

 Отпътуване за м. Петрова нива край Стоилово за участие в празненствата.След тържествената заря – връщане в Граматиково за нощувка.
Всяка година, през м. август, „ Странджа пее“ с участието на родолюбци от цялата страна. Млади и стари – на палатков лагер или под открито небе, от петък до неделя, се включват в тържествата, посветени на Илинденско – Преображенското въстание. На 29 юни 1903 г., в м. «Пéтрова нива», се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена. Тук, в землището на село Стоилово,е провъзгласена Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. През 1958 г., по инициатива на Тракийските дружества в България, на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година, в чест на 100-годишнината на въстанието, е построена църква, наречена « Света Петка». На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

4 ДЕН / неделя – 480 км

Закуска / според мястото на настаняване /. 10.00ч. – отпътуване за Равадиново – посещение на Замъка «Влюбен във вятъра» /. Беседа / включено в цената /. Отпътуване за София и пристигане вечерта.

Цени и условия


Цена: 372.00 лв на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла

Единично настаняване: 442 лв

Цената включва: 1 нощувки с вечеря и закуска в Царево – хотел**; 2 нощувки,  в Граматиково в къща за гости** / оборудвана кухня за самостоятелно приготвяне на храна, механа, външен басейн /или ловна резиденция ; автобусен транспорт; водач; туристическа анимация; застраховка; рекламни материали; входен билет/беседа в Равадиново.

Доплащане, по желание, за:
• Настаняване в ловна резиденция в с. Граматиково, с включени 2 закуски, сауна, фитнес, джакузи, външен басейн – 30 лв при настаняване в двойна и 60 лв за единично настаняване;

• Организирана вечеря,втори ден от екскурзията, с включени напитки и туристическа анимация – среща с изпълнител на автентично рупско пеене и/или местен писател в с. Граматиково – 30 лв на човек за група не по-малка от 15 души.
Отстъпки от пакетната цена:
за деца: до 7 г. – 40 лв, от 7 до 12г. – 10 лв;
за хора в неравностойно положение – 10 лв;
за пенсионери – 6 лв
Цената не включва входни такси /от 1 до 6 лв на човек, за обект / и беседи / 10 лв за група, за обект /, с изключение посещението на Замъка в Равадиново.
• Програмата се предлага и с индивидуален транспорт и водач.
*Посещението на м. Мишкова нива и м. Градище / пещерата на Бастет / изискват предварителна резервация – списък с лични данни за граничните власти /. Цена – 12 лв на турист.
• Предлагаме разнообразие от оферти на туристи, желаещи да съчетаят екскурзията с последващ отдих на море.
Условия за резервация: 50% депозит до 09 юли. Доплащане – до 09 август.
Необходим брой участници за провеждане на екскурзията – 30. Срок за уведомяване при недостатъчен брой записали се – 09 август.