Почивка на Адриатическо МОРЕ в АЛБАНИЯ 2022 курорт ШЕНГИН, до Черна Гора

 

Елате в сърцето на Албания – древният АРБАНОН в земята на ГЕГИТЕ и вижте:

в Шенгин – безкраен плаж със ситен пясък, рамкиран от красива синя лагуна, Планината на феите и пясъчната дюна – резерват „Rana e Hedhun”

в Албанските Алпи – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)

в ЛЕЖА и КРУЯ – историята на великия Георги Скендербег –  в столица и последен дом

в Тирана – новооткритите Бункарт, Къщата на листата и свети мощи на Св. Йван Владимир   

в Дуръс – от античност до град Драч и най-старата изба за коняк „Скендербег” с отбрани вина

в Шкодра – крепост и древност на езерото Шкодра, свързана и със Св. Иван Владимир 

в Призрен, Косово – някога българска земя, днес земята на българите-горани

Програма на почивката:

1 ден (събота): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 510 км.

Сутринта, в 06:00ч. – отпътуване от София, паркинг на автогара «Сердика» (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара, по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.

В исторически план албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите- горани.  

Попътни почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен следобед и настаняване в  хотела. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка. 

2 ден (неделя): курорт Шенгин 

Закуска. Свободен ден, за опознаване на курорта Шенгин (на албански звучи като Шънджин/и) в превод „Св.Йоан”.

Според местните жители, името на Shëngjin е свързано с гората на феите (Pylli i Zanave), разположена между Shëngjin и Velipoja. Някога това място се наричало и Медея, подобно на известната Медея на аргонавтите.

Широкият и дълъг 3 км плаж  притежава лечебни свойства поради изобилието от йод, а уникалният му фин и черен пясък е богат на магнетит.  

Вечеря. Нощувка.

3 ден (понеделник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания. 

В днешния ден щв чуете историята за един древен град и царете му илирийски – Дура и Епидамн, за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу, за римската провинция Дирахум…

Ще си спомним за славните времена , в които градът се назовава Драч и за българските царе.

Ще разгледаме забележителностите в Дуръс, започвайки от Археологическия музей и оттам, в приятна пешеходна разходка, ще се озовем до един от шедьоврите на Римската империя – Амфитеатъра, чиято възраст днес е 2700 год. (построен е през 2-ри в.пр.н.е.), а  след разстояние по-малко от 250 метра ще стъпим на централния площад „Илирия” – гордостта на Дуръс, където стари и нови сгради хармонично съжителстват: сградата на Кметството от 1929 г., градската часовникова кула покрита с релефи, джамията „Фатих”, построена върху руини на базилика от 11 век и високо ценената от местните жители сграда на Театъра от 1953 г., кръстена на Александър Мойсиу – актьор с международна слава, родом от Дуръс. Разходката ни ще продължи по елегантния булевард „Епидамн” с величествени палмови дървета , сред които надничат красиви стари сгради и така неусетно ще се озовем до Венецианската кула и отправната ни точка – Археологическият музей.

Свободно време за разходка и чашка кафе, и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина, ракии, ликьори и коняк, придружени  с хапки и плодове (включено в цената), както и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела следобед. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

4 ден (вторник): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите наадреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето, със специално наета лодка, се отправяме към река Шала – албанският Тайланд! 

Неописуеми с думи гледки ще радват окото, докато лодката цепи изумруденото огледало на езерото Коман, „охранявано” от високи, почти отвесни ветрилообразно нагънати хълмове, облечени в зелено кадифе.

Свободно време край красивия меандър на Шала, за да се потопите във водите й (твърдят, че водата измива греховете), за да наемете каяк, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна. Привечер – връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ден (сряда): Шенгин – Шкодра – Лежа – Шенгин – 90 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил! 

В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м н. в. и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик…

В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд в кокетните ресторантчета и кафенета разположени по дължината на пешеходната улица в стария град. След обяд  – попътно посещение на внушителната гробница на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин! Завръщане в Шенгин и хотела около 15:30 – 16:00 ч. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.     

6 ден (четвъртък): Шенгин – Тирана – Круя – Шенгин – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – столици: Тирана и Круя!

В днешния ден ще чуете историята за великия герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя,  из пъстрия базар в Стария град – истински етнографски музей на открито.    

Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели във всяка една програма или вече сте видели, ние ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които, ако желаете, можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания, който отвори врати. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки – досиетата на хората.

Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център, под сградите на министерствата, с площ от 1000 м2 и цели 25 стаи…

Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м обща площ, с максимална височина 32,2 м и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.

Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и устроения нов базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера.

Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

7 ден (петък): Шенгин  

Закуска. Свободен ден в Шенгин.

Сутринта, в 09:00 ч., по желание (включено в пакетната цена) –  разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun.

На север начало на лагуната при курорта Шенгин е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!

От мястото, където паркира автобусът, до планината от пясък, разстоянието се преодолява за 45 минути спокоен ход в едната посока. Ако желаете да изкачите планината от пясък следва да съобразите, че пясъкът е дълбок и много фин, и краката ви ще затъват в него, което е сравнимо с прокарване на „пъртина в снега” –  това е и което ви забавя в изкачването. Препоръчваме удобни обувки, които ще спасят ходилата от горещината на пясъка. Общо време за престой при резервата Rana e Hedhun – три часа. Завръщане в хотела в ранен следобед. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

8 ден (събота): Шенгин – Призрен – Скопие – София  

Закуска. В 08:30 ч. (местно време) –  отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен, който за дълги години е бил част от българската история. В Призрен, през 11 век, е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен, през 1072 год., е провъзгласено възстановяването на Българската държава, и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес, на територията на Призренска Гора, в 19 на брой селища живеят българите-горани.

Пристигане в София късно вечерта.    

Пакетни цени за РАННИ ЗАПИСВАНИЯ, валидни при депозит до 20 МАЙ 2022

  Дати 2022На турист в двойна/ тройна стаяЕдинична стая  Дете до 12 г. с 2-ма възр. в стая
11 – 18 юни610 лв.880 лв.380 лв.
18 – 25 юни610 лв.880 лв.380 лв.
25 юни – 02 юли675 лв.1020 лв.420 лв.
02 – 09 юли675 лв.420 лв.
09- 16 юли745 лв.445 лв.
27август – 03 септември699 лв.1075 лв.430 лв.
03 – 10 септември675 лв.1020 лв.420 лв.
10 – 17 септември675 лв.1020 лв.420 лв.
17 – 24 септември539 лв.745 лв.349 лв.
24 септември – 01 октомври539 лв.745 лв.349 лв.
01 – 08 октомври539 лв.745 лв.349 лв.

Пакетните цени включват:

Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози

7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж

7 закуски и 7 вечери на богата блок маса в ресторанта на хотела

Безплатни шезлонги и чадъри на плажа

Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun

Разходка в град Призрен, Р. Косово

Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетните цени НЕ включват:

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. и над 70 год. заплащат 19 лева;

доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева;

музейни такси за обекти, посещавани по желание;

екскурзия до Дуръс с включени хапки и дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 20 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи;

круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала), осъществява се при минимум 15 туристи;  

екскурзия до град и езеро Шкодра и Мемориална гробница на Скендербег в град Лежа – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи;

екскурзия до столицата Тирана и град Круя – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.

Доплащане за стая с изглед море:

Желание за гарантирано настаняване в стая с изглед море се заявява при сключване на договора. Заплащане от 200 лева за стая с изглед море се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с изглед море.

Доплащане за отпътуване от градовете:

Петрич и Сандански – 30 лева в двете посоки при минимум 10 души

Симитли и Благоевград – 20 лева при минимум 5 души

Дупница – 15 лева

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

от Бургас – 80 лева

от Айтос – 75 лева

от Карнобат – 70 лева

от Ямбол/Сливен – 60 лева

от Нова Загора – 55 лева

от Ст.Загора – 50 лева

от Пловдив – 35 лева

от Пазарджик – 30 лева

Забележка:

участие в круиз „Албанският Тайланд” се заявява и заплаща от желаещите предварително в България. 

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева

Пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса.

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра –  оригинал и ксерокопие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане:

при записване –  1-ва вноска 30 %; доплащане – 14 дни преди отпътуване.  

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД! 

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Албания.  

От 1 май 2022 г. за всички пътувания до Албания, независимо дали по море, суша или въздух, отпада изискването за представяне на документ съгласно условията на КОВИД-19 (ваксинация/преболедуване/PCR тест).

На територията на страна се премахват всички ограничителни мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка «Отмяна на пътуване», покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа  

ОПИСАНИЕ НА хотел „ПРЕЗИДЕНТ” 4* в курорта Шенгин на Адриатическо море

Местоположение на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е разположен на първа линия на морето, в близост до центъра на курорта и до живописното пристанище. Разстояние до столицата Тирана – 70 км, разстояние до град Шкодра и границата с Р. Черна Гора – 45 км, разстояние до град Лежа – 5 км. Разстояние до природния резерват пясъчната дюна Rana e Hedhun – 3 км.

На територията на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът разполага с обширно фоайе, денонощна рецепция, асансьор, собствен ресторант и дневен бар. На територията на целия хотел, както и в стаите  – безплатна безжична интернет връзка. Собствен, безплатен за гостите на хотела паркинг.

Настаняване в хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в: двойни стаи, тройни стаи, подходящи за семества с 1 дете (1 двойно легло и 1 стандартно единично легло) и фамилни стаи с възможност за настаняване до 4 туристи.

При настаняване на трима възрастни в една стая, туристите се настаняват във фамилна стая на редовни легла.

Всяка стая разполага с: балкон, удобни легла, нощни шкафчета, телефон, гардероб, работно бюро, плоско екранен телевизор със сателитни програми, хладилник, индивидуален климатик, баня и тоалетна с тоалетни принадлежности и сешоар.

Плаж на хотел Президент 4* Шенгин: плажната ивица на курорта Шенгин е широка и с дължина 3 км,  покрита със ситен тъмен пясък, а морето на дълго разстояние е плитко. Хотелът разполага със собствен плаж и чадърите и шезлонгите са безплатни за гостите на хотела.

Плажът на курорта е идеално място за сутрешни и вечерни дълги разходки, на места е с естествени борови горички.

Полезна информация за посещаваните места по програмата: 

ШЕНГИН – Свети Йоан е прекрасен курорт на Адриатическо море с широка и дълга 3 км плажна ивица, покрита със ситен тъмен пясък. Шенгин е разположен в подножието на не високата планина Rrenci (159 метра), която местните наричат още „Планината на феите” и дали заради феите или заради самият факт – планината, но курортът НЕ е презастроен и хаотично претъпкан със сгради, така както Дуръс например. Добре организираната инфраструктура се състои от две основни успоредни една на друга широки улици: крайбрежната променада и следващата над нея улица, които се пресичат от улички извеждащи сградите от втора линия до плажа.

Шенгин е обявен за екологично селище в Албания и заради липсващи замърсяващи производства в района и заради факта, че лагуната в която се намира граничи с два защитени природни резервата:  чудото-резерват Rana e Hedhun   и  защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” – красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро. 

Шенгин съществува от незапомнени времена и винаги е играл важна роля с ключовото си пристанище, което е трето по важност за Албания. Днес пристанището се ползва от риболовните кораби, които някога многобройни, днес са само девет – по икономически причини. Но и само с девет кораба риболовците превръщат Шенгин в ценови рай за любителите на даровете от морето – цени без конкуренция в цяла Албания!

За богатата история на Шенгин свидетелстват и многото имена, с които е известен: венецианците го наричали San Giovanni di Medua, турците Şingin, наричали го за кратко през 1924 г. дори с името Wilson, в чест на американския президент Woodrow Wilson, помогнал за независимостта на Албания.

ШКОДРА – Скутари е значим град в Албания (днес четвърти по големина) още от създаването му в 4т-и век пр.н.е от илирийски племена. Като част от държавата Илирия, градът сече и свои монети още в античността с лика на илирийската кралица Теута.

Римляните завладяват града през 168 год. пр.н.е в резултат на трета поредна война, довела до края на съществуването на държавата Илирия при крал Gentius – последният илирийски крал.

В римско време Шкодра е столица на провинция Prevalitana, а благоприятното географско разположение му отрежда ролята на важен град в търговско и военно отношение за всички времена.

Градът е разположен в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. Река Буна свързва езеро Шкодра с Адриатическо море, а река Дрин свързва Шкодренско с Охридското езеро.

На цялата тази природна красота от езеро, реки и планина ще се насладим от височината на крепостта Rozafa (130 м. надморска височина), а изкачването й ще ни отнеме ~ 10 минути. Придвижването с кола до крепостта от мястото, където е спрял автобусът струва 1 евро в посока.

Ще чуете легендата за съграждането на здравите стени на тази твърдина, наречена на младата невеста Розафа.

Ще си припомним и славните битки на цар Самуил, който през 997 год. завладял Шкодра, пленил княза на Дукля – Иван Владимир и го отвел в своята престолнина Преспа на остров Свети Ахил. По-късно цар Самуил ще възкачи отново Св. Иван Владимир на престола на княжество Дукля и Зета, но като свой васал и съпруг на дъщеря му – Теодора Косара.

Крепостните стени в твърдина Розафа в днешното състояние са от времето на Венеция. Сърбия е тази, която предала Шкодра в ръцете на Венецианците през 1396 год., с надеждата по този начин да отдалечи колкото е възможно турците от сръбската земя. Венеция нарекла града Скутари и издала декрет, с който дала специален статут на града с широка форма на самоуправление. Венеция повлияла архитектурата в града, изградила много църкви, както и църквата „Св. Стефан”, чийто руини и до днес са запазени на територията на крепостта.

След две дълги обсади Турция най-после успяла да завладее град Шкодра, който продължил да процъфтява и по турско време благодарение на местоположението си. Много държави открили консулства  тук, търговски офиси възникнали свързани със съществуващите 3500 магазина в града, настанили се дори и францисканците – открили Йезуитска семинария и построили своя църква. Град Улцин (днес в Черна Гора), а по-късно и град Шенгин са подчинени пристанища на града.

Още в зората на разпространението на християнството през 535 г. по времето на император Юстиниан I в Шкодра римляните основали първата Архиепископия. Изхождайки от факта, не се чудете, че 45 % от жителите на града са християни с превес на католиците. В лицето на Шкодра откриваме един град на толерантност към всички религии и техните храмове. Най-почитаната църква в града е катедралата „Свети Стефан” – посветена на светеца закрилник на град Шкодра.

Цена на екскурзията: 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г.

Езеро Коман и река Шала – Албанският Тайланд

Сред внушителни и гъсто залесени зелени хълмове с вертикални склонове, сред дълбоки клисури и в тясна долина албанците създали водохранилище и го нарекли  езеро Коман.

Основен водоизточник, захранващ езерото Коман е река Дрин – същата тази река, която македонците наричат Дрим, и чийто извори са при Охридското езеро до манастира „Св.Наум”. Дължината на реката е 335 км, от които 160 км са на албанска територия.

Нашето пътуване може да бъде наречено и „По пътя на река Дрин”, защото пътят на реката започва при град Кукъс, където Черни и Бели Дрин се сливат и продължават като една река с общо име Дрин. Дрин отново ще се раздели на два ръкава при град Шкодра, като единият ръкав ще се влее в река Буна, а другият ръкав самостоятелно ще продължи пътя си към Адриатическо море, образувайки красива делта при град Лежа на 5 км от курорта Шенгин – защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка”.

Да се пълни езерото Коман с вода помагат и реките Шала и Валбона.

Началото си река Шала води от непристъпни височини в Албанските Алпи в дял Дикаджини и в близост до селцето Тет. Дълго време и неуморно в продължение на цели 35 км река Шала с удивително сините си води криволичи и дълбае в живописната долина, създавайки приказни меандри преди да се отдаде на почивка, вливайки се в езерото Коман.

Предизвикваме любителите на приключенията да се събудят рано сутринта, да закусят вкусно и с удобни обувки на краката (за предпочитане аква обувки заради камъните при реката, макар и да са гладко излъскани от водата), бански костюм и плажна кърпа в торбата, да пропътуват 75 км. = 2:21 часа път в една посока до езерото Коман. Тук специална лодка (15 до 40 местни лодки) в пристана стои и чака, за да ни покаже красотите на езеро Коман (1,30 часа плаване до меандъра на река Шала) и да ни понесе срещу течението на река Шала до най-красивият й меандър, където изумителната синя лента на реката, сякаш водена от ръката на опитен гимнастик се е „накъдрила” около плажове и плажчета с ослепителен бял пясък на фона на отвесни изумрудено зелени и респектиращи отвесни склонове.

Бял пясък с шезлонги, гладки камъчета проблясващи изпод кристално чиста вода, идиличен дървен мост, прехвърлен през реката, водещ до скрита в горския шубрак къщичка за гости с ресторант – това е наградата на финала за всеки приключенец днес!

Възторжено туристите се отблагодаряват на река Шала и наричат този рай – Албанският Тайланд!

Свободни три часа за забавления: къпане, хапване и пийване и поемаме по обратния път от Албанският Тайланд и дивните Алпи към курорта Шенгин и хотела. Завръщане привечер.

Цена на екскурзията: 40 евро (включва трансфер Шенгин – Коман – Шенгин и наем на специално наета лодка)       

КРУЯ и ЛЕЖА – крайъгълните камъни в най-новата история на държавата Албания и в живота на нейния национален герой за всички времена – Георги Кастриоти – Скендербег.

Живял едно време в Албания знатен принц по име Gjon Kastrioti ( Иван Кастриоти) със съпругата си  Voisava (християнка от района на Дебър) и били благословени с девет деца. Най-малкият от всички бил синът им Gjergj Kastrioti  (Георги Кастриоти)…

Така започва страницата от историята на Албания, свързана с най-смелия защитник и воин на албанците – Георги Кастриоти, който отдава 25 години от живота си на борбата с поробителите. Чуйте за израстването му от смел еничар, обсипван с почести във войската на Султана, до непобедимия и заклет враг на Султана – Скендербег (Александър Велики).

Няма народ, който да не му се възхищава и да не го възпява (включително гърците), а Папа Калист III го обявява за генерал-капитан на Светия Престол, дарява го и с титлата „Атлета Кристи”, или „Шампион на Христос”.

Георги Кастриоти е и първият, който  успява да обедини всички албанци, да събере под знамето си дори никому неподчиняващите се планински вождове от непристъпните албански планини. Така основава историческата Лежка лига в град Лежа.

Последната воля на героя била и да бъде погребан в град Лежа – там, където видя албанците обединени.

Мавзолеят на Георги Скендербег – внушителни колони ограждат древната църква „Св. Никола”, а огромни и тежки порти пазят светая светих за албанците – гроба на Скендербег, надникнете и вижте…

Цена на екскурзията: 20 евро за възрастен и 10 евро за деца до 12 г. ( включва трансфер и местен екскурзовод в Тирана)

ТИРАНА – столицата на Албания, която, както и държавата, динамично се развива и не спира да ни изненадва положително с напредъка си! 

Със сигурност много от нас са се разхождали в центъра на столицата Тирана и са видели правителствените сгради, джамията „Етем бей”, националния исторически и етнографски музеи, както и къщата, обитавана от диктатора Енвер Ходжа.

Новото, което Албания не се побоя да покаже и признае като част от тъмното си минало, е жестокото лице на комунизма, откривайки музеите: „Къщата на листата” и противоядрените бункери – Бункарт 1 и Бункарт 2. Не се изкуши да ги разруши и затрие от историята си – напротив, дори ги предпази от крайно мислещите и решени да унищожат миналото сънародници, докато работеше по разкриването им.

От 2014 год. първо Бункарт 1 в покрайнините на Тирана, а после и Бункарт 2 в центъра на столицата са отворени за посещение музеи, в които страшната атмосфера на миналото и параноята на диктатора е „облагородена” с постоянни експозиции на изкуството, които се организират и показват тук като един светъл лъч в мрачното пространство. Това е и замисълът – да покажат, че една мрачна епоха си е отишла, за да отстъпи място на оптимизма и надежда за различно и светло бъдеще.

Краят на епохата на забраните (включително всички религии) е ознаменуван също и с откриването през 2012 год. на Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа.  

Разходката в миналото може да приключи в замъка на Тирана и новия базар тук, където човек може да се отпусне в автентична атмосфера на чашка кафе, да похапне или просто да си закупи сувенири.

А може би ще се заинтересувате от Komiteti-kafe Muzeum, където в атмосфера от 80-те години да опитате албанска ракия, кафе, чай или друга напитка (не търсете боза – бозата е измислена от българите-горани). 

Нова придобивка за столичани и туристите е и кабелният лифт до планината Dajti – зона за релаксация и забавления. Австрийската компания Doppelmayr изгражда лифта с дължина 4,2 км, с помощта на който за 15 минути от забързаната столица се озовавате на чист въздух, на 1100 м надморска височина сред зеленината на Националния парк Dajti.