НОВО! Почивка в АЛБАНИЯ, курорт ШЕНГИН на АДРИАТИЧЕСКО море до Черна Гора


8 дни със 7 нощувки, 7 закуски, 7 вечери, собствен плаж – безплатни шезлонги
ПРОМОЦИОНАЛНА цена за почивка от 20 до 27 септември /неделя - неделя / – 460 лв!


За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цените – 70 лева
Елате в сърцето на Албания – древният АРБАНОН в земята на ГЕГИТЕ и вижте:

 • в Шенгин – безкраен плаж със ситен пясък, рамкиран от красива синя лагуна
 • в Албанските Алпи – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)
 • в ЛЕЖА и КРУЯ – историята на великия Георги Скендербег в столица и последен дом
 • в Тирана - новооткритите Бункарт, Къщата на листата и свети мощи на Св. Йоан Владимир
 • в Дуръс – от античност до град Драч и най-старата изба за коняк „Скендербег” и отбрани вина
 • в Шкодра – крепост и древност на езерото Шкодра, свързана и със Св. Иван Владимир
 • в Призрен, Косово – някога българска земя, днес земята на българите - горани


Програма на почивката:
1 ден (неделя): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 503 км
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме, е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.
В исторически план албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания, край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите – горани.
По пътя - почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен следобед и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден (понеделник): курорт Шенгин - пясъчната дюна – резерват „Rana e Hedhun” – 6 км
Закуска. Свободен ден, за да опознаете курорт Шенгин в превод „Св.Йоан” – прекрасно място в подножието на „Планината на феите”, с три километра плажна ивица, с тъмен ситен пясък в рамката на красива синя лагуна. На север, начало на лагуната е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни, спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика! В другия край, синята лагуна завършва със защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” - красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро.
След обяд, по желание (включена в пакетната цена) - разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun. Вечеря. Нощувка.

3 ден (вторник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания. В днешния ден чуйте историята за един древен град и неговите илирийски царе: Дура и Епидамн, за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу и процъфтяваща римска провинция Дирахум, за времена, в които е известен и като град Драч от времето на цар Самуил през царуването на Симеон Велики до 1018 г. при цар Иван Владислав…
Разглеждането на забележителностите в Дуръс с местен екскурзовод започва от: Torra – венецианска кула, част от градската отбранителна стена от 15 век, ще продължим към най-големия на Западните Балкани амфитеатър (2 век от н.е.) и елегантния булевард „Епидамн”, опасан с величествени палмови дървета от двете страни. Свободно време за разходка и чашка кафе и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина и коняк с хапки (включено в цената) и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела следобед. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

4 ден (сряда): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд!
Неописуеми с думи гледки ще радват окото, в прозрачните сини води на река Шала (твърдят, че водата измива греховете) ще можете да се изкъпете, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

5 ден (четвъртък): Шенгин – Шкодра – Шенгин – 90 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил.
В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м н.в. и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик...
В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд на брега на езерото Шкодра – най-голямото сладководно езеро в Южна Европа и в близост до Адриатическо море. След обяд - завръщане в Шенгин и хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

6 ден (петък): Шенгин – Тирана - Круя – Лежа – 150 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – Тирана, Круя и Лежа
В днешния ден ще чуете историята за великия герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището – Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя, ще посетим и гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин!
Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели във всяка една програма или вече сте видели, ние ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които, ако желаете можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки - досиетата на хората.
Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият музей е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център под сградите на министерствата с площ от 1000 м2 и цели 25 стаи…
Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м обща площ, с максимална височина 32,2 м и камбанарията, с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.
Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и устроения нов базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера.
Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

7 ден (събота): Шенгин
Закуска. Свободен ден в Шенгин. Вечеря. Нощувка.

8 ден (неделя): Шенгин – Призрен – Скопие – София
Закуска. В 08:30 часа - отпътуване за България, с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен, който, за дълги години е бил част от българската история. В Призрен, през 11 век, е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен, през 1072 год., е провъзгласено възстановяването на Българската държава, и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора, в 19 на брой селища, живеят българите – горани.
Пристигане в София късно вечерта.

Пакетната цена, на турист в двойна стая, включва:

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж
 • 7 закуски и 7 вечери на блок маса в ресторанта на хотела
 • Безплатни шезлонги и чадъри на плажа
 • Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun
 • Разходка в град Призрен, Р. Косово
 • Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетната цена НЕ включва:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. и над 70 год. заплащат 19 лева.
 • доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева
 • музейни такси за обекти посещавани по желание
 • екскурзия до Дуръс с включена дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 20 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи
 • круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала); осъществява се при минимум 20 туристи. екскурзия до град и езеро Шкодра – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.
 • екскурзия до Тирана, Круя и Лежа – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.
 • Доплащане за единична стая - 139 лв.


Забележка: участие в круиз „Албанският Тайланд” се заявява и заплаща от желаещите предварително в България.
За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева.
Забележка: пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само при наличие на места в автобуса.
Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт. За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксерокопие.
Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:
Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1. от деня следващ деня на подписване на договора до 50 календарни дни преди датата на отпътуване – без неустойка
2. от 49 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване - 20% от цената на туристическия пакет
3. от 29 до 25 дни – депозита, от 24 до 15 дни – 80%, от 14 до 0 дни – 100% от сумата!
Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.
Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата.
Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват.
Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
Полезна информация:
• Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки
• България 12:00 часа – Албания 11:00 часа
ОПИСАНИЕ НА хотел „ПРЕЗИДЕНТ” **** в курорта Шенгин на Адриатическо море
Местоположение на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е разположен на първа линия на морето в близост до центъра на курорта и до живописното пристанище. Разстояние до столицата Тирана – 70 км., разстояние до град Шкодра и границата с Р. Черна Гора – 45 км, разстояние до град Лежа – 5 км. Разстояние до природния резерват пясъчната дюна Rana e Hedhun – 3 км.
На територията на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът разполага с обширно фоайе, денонощна рецепция, асансьор, собствен ресторант и дневен бар. На територията на целия хотел, както и в стаите безплатна безжична интернет връзка. Собствен, безплатен за гостите на хотела паркинг.
Настаняване в хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в: двойни стаи, стаи с допълнително легло и фамилни стаи с възможност за настаняване до 4 туристи.
Всяка стая е обзаведена с вкус и разполага с: балкон, удобни легла, нощни шкафчета, телефон, гардероб, работно бюро, плоско екранен телевизор със сателитни програми, хладилник, индивидуален климатик, баня и тоалетна с тоалетни принадлежности и сешоар.
Плаж на хотел Президент 4* Шенгин: плажната ивица на курорта Шенгин е широка и с дължина 3 км., покрита със ситен тъмен пясък, а морето на дълго разстояние е плитко. Хотелът разполага със собствен плаж и чадърите и шезлонгите са безплатни за гостите на хотела.
Плажът на курорта е идеално място за сутрешни и вечерни дълги разходки, на места е със естествени борови горички.

Полезна информация за посещаваните места по програмата:
ШЕНГИН – Свети Йоан е прекрасен курорт на Адриатическо море с широка и дълга 3 км плажна ивица, покрита със ситен тъмен пясък. Шенгин е разположен в подножието на невисоката планина Rrenci (159 метра), която местните наричат още „Планината на феите” и дали заради феите или заради самия факт – планината, но курортът НЕ е презастроен и хаотично претъпкан със сгради, така както Дуръс например. Добре организираната инфраструктура се състои от две основни, успоредни една на друга, широки улици: крайбрежната променада и следващата над нея улица, които се пресичат от улички извеждащи сградите от втора линия до плажа.
Всички сгради на първа линия са застроени зад асфалтираната крайбрежна променада, с поглед до далечния хоризонт.
Шенгин е обявен за екологично селище в Албания и заради липсващи замърсяващи производства в района и заради факта, че лагуната, в която се намира, граничи с два защитени природни резервата: на север - чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика. В другия край на синята лагуна е защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” - красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро.
Шенгин съществува от незапомнени времена и винаги е играл важна роля с ключовото си пристанище, което е трето по важност за Албания. Днес пристанището се ползва от риболовните кораби, които някога многобройни, днес са само девет - по икономически причини. Но и само с девет кораба риболовците превръщат Шенгин в ценови рай за любителите на даровете от морето – цени без конкуренция в цяла Албания!
За богатата история на Шенгин свидетелстват и многото имена, с които е известен: венецианците го наричали San Giovanni di Medua, турците Şingin, наричали го за кратко през 1924 г. дори с името Wilson, в чест на американския президент Woodrow Wilson, помогнал за независимостта на Албания.

ШКОДРА – Скутари е значим град в Албания (днес четвърти по големина) още от създаването му в 4-ти век пр.н.е от илирийски племена. Като част от държавата Илирия, градът сече и свои монети още в античността с лика на илирийската кралица Теута.
Римляните завладяват града през 168 год. пр.н.е в резултат на трета поредна война, довела до края на съществуването на държавата Илирия при крал Gentius – последният илирийски крал.
В римско време Шкодра е столица на провинция Prevalitana, а благоприятното географско разположение му отрежда ролята на важен град в търговско и военно отношение за всички времена.
Градът е разположен в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. Река Буна свързва езеро Шкодра с Адриатическо море, а река Дрин свързва Шкодренско с Охридското езеро.
На цялата тази природна красота от езеро, реки и планина ще се насладим от височината на крепостта Rozafa (130 м надморска височина), а изкачването й ще ни отнеме ~ 10 минути. Придвижването с кола до крепостта от мястото, където е спрял автобусът, струва 1 евро в посока.
Ще чуете легендата за съграждането на здравите стени на тази твърдина, наречена на младата невеста Розафа.
Ще си припомним и славните битки на цар Самуил, който през 997 год. завладял Шкодра, пленил княза на Дукля – Иван Владимир и го отвел в своята престолнина Преспа на остров Свети Ахил. По-късно цар Самуил ще възкачи отново Св. Иван Владимир на престола на княжество Дукля и Зета, но като свой васал и съпруг на дъщеря му - Теодора Косара.
Крепостните стени в твърдина Розафа в днешното състояние са от времето на Венеция. Сърбия е тази, която предала Шкодра в ръцете на Венецианците през 1396 год. с надеждата, по този начин да отдалечи колкото е възможно турците от сръбската земя. Венеция нарекла града Скутари и издала декрет, с който дала специален статут на града с широка форма на самоуправление. Венеция повлияла архитектурата в града, изградила много църкви, както и църквата „Св. Стефан”, чийто руини и до днес са запазени на територията на крепостта.
След две дълги обсади, Турция най-после успяла да завладее град Шкодра, който продължил да процъфтява и по турско време, благодарение на местоположението си. Много държави открили консулства тук, търговски офиси възникнали, свързани със съществуващите 3500 магазина в града, настанили се дори и францисканците – открили Йезуитска семинария и построили своя църква. Град Улцин (днес в Черна Гора), а по-късно и град Шенгин са подчинени пристанища на града.
Още в зората на разпространението на християнството през 535 г., по времето на император Юстиниан I, в Шкодра римляните основали първата Архиепископия. Изхождайки от факта, не се чудете, че 45 % от жителите на града са християни с превес на католиците. В лицето на Шкодра откриваме един град на толерантност към всички религии и техните храмове. Най-почитаната църква в града е катедралата „Свети Стефан” – посветена на светеца -закрилник на град Шкодра.
Цена на екскурзията: 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г.

Езеро Коман и река Шала – Албанският Тайланд
Сред внушителни и гъсто залесени зелени хълмове с вертикални склонове, сред дълбоки клисури и в тясна долина албанците създали водохранилище и го нарекли – езеро Коман.
Основен водоизточник, захранващ езерото Коман, е река Дрин - същата тази река, която македонците наричат Дрим, и чийто извори са при Охридското езеро до манастира „Св.Наум”. Дължината на реката е 335 км, от които 285 км са на албанска територия.
Нашето пътуване може да бъде наречено и „По пътя на река Дрин”, защото пътят на реката започва при град Кукъс, където Черни и Бели Дрин се сливат и продължават като една река с общо име Дрин. Дрин отново ще се раздели на два ръкава при град Шкодра, като единият ръкав ще се влее в река Буна, а другият ръкав самостоятелно ще продължи пътя си към Адриатическо море, образувайки красива делта при град Лежа, на 5 км от курорта Шенгин - защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка”.
Да се пълни езерото Коман с вода помагат и реките Шала и Валбона.
Началото си река Шала води от непристъпни височини в Албанските Алпи в дял Дикаджини и в близост до селцето Тет. Дълго време и неуморно, в продължение на цели 35 км, река Шала, с удивително сините си води, криволичи и дълбае в живописната долина, създавайки приказни меандри преди да се отдаде на почивка, вливайки се в езерото Коман.
Предизвикваме любителите на приключенията да се събудят рано сутринта и с пакет закуска в ръка, удобни обувки на краката, бански костюм и плажна кърпа в торбата, да пропътуват 75 км = 2:20 часа път в една посока до езерото Коман. Тук специална лодка (15 до 20 местни лодки) в пристана стои и чака, за да ни покаже красотите на езеро Коман (1,30 часа плаване до меандъра на река Шала) и да ни понесе срещу течението на река Шала до най-красивия й меандър, където изумителната синя лента на реката, сякаш водена от ръката на опитен гимнастик се е „накъдрила” около плажове и плажчета с ослепителен бял пясък на фона на отвесни изумрудено зелени и респектиращи отвесни склонове.
Бял пясък със шезлонги, гладки камъчета, проблясващи изпод кристално чиста вода, идиличен дървен мост прехвърлен през реката, водещ до скрита в горския шубрак къщичка за гости с ресторант - това е наградата на финала за всеки приключенец днес!
Възторжено туристите се отблагодаряват на река Шала и наричат този рай – Албанският Тайланд!
Свободни три часа за забавления: къпане, хапване и пийване и поемаме по обратния път от Албанският Тайланд и дивните Алпи към курорта Шенгин и хотела. Завръщане привечер.
Цена на екскурзията: 40 евро (включва трансфер Шенгин – Коман – Шенгин и наем на специално наета лодка)

КРУЯ и ЛЕЖА - крайъгълните камъни в най-новата история на държавата Албания и в живота на нейния национален герой за всички времена – Георги Кастриоти – Скендербег.
Живял едно време в Албания знатен принц по име Gjon Kastrioti ( Иван Кастриоти) със съпругата си Voisava (християнка от района на Дебър) и били благословени с девет деца. Най-малкият от всички бил синът им Gjergj Kastrioti (Георги Кастриоти)…
Така започва страницата от историята на Албания, свързана с най-смелия защитник и воин на албанците – Георги Кастриоти, който отдава 25 години от живота си на борбата с поробителите. Чуйте за израстването му от смел еничар, обсипван с почести във войската на Султана, до непобедимия и заклет враг на Султана - Скендербег (Александър Велики).
Няма народ, който да не му се възхищава и да не го възпява (включително гърците), а Папа Калист III го обявява за генерал-капитан на Светия Престол, дарява го и с титлата „Атлета Кристи, или Шампион на Христос”.
Георги Кастриоти е и първият, който успява да обедини всички албанци, да събере под знамето си дори никому неподчиняващите се планински вождове от непристъпните албански планини. Така основава историческата Лежка лига в град Лежа.
Последната воля на героя била и да бъде погребан в град Лежа – там, където видя албанците обединени.
Мавзолеят на Георги Скендербег – внушителни колони ограждат древната църква „Св. Никола”, а огромни и тежки порти пазят светая светих за албанците – гроба на Скендербег, надникнете и вижте...
Цена на екскурзията: 20 евро за възрастен и 10 евро за деца до 12 г. ( включва трансфер и местен екскурзовод в Тирана, Круя и Лежа)

ТИРАНА – столицата на Албания, която както и държавата динамично се развива и не спира да ни изненадва положително с напредъка си!
Със сигурност много от нас са се разхождали в центъра на столицата Тирана и са видели правителствените сгради, джамията Етем бей, националния исторически и етнографски музеи, както и къщата, обитавана от диктатора Енвер Ходжа.
Новото, което Албания не се побоя да покаже и признае като част от тъмното си минало, е жестокото лице на комунизма, откривайки музеите „Къщата на листата” и противоядрените бункери – Бункарт 1 и Бункарт 2. Не се изкуши да ги разруши и затрие от историята си - напротив, дори ги предпази от крайно мислещите и решени да унищожат миналото сънародници, докато работеше по разкриването им.
От 2014 год., първо Бункарт 1 в покрайнините на Тирана, а после и Бункарт 2 в центъра на столицата, са отворени за посещение музеи, в които страшната атмосфера на миналото и параноята на диктатора е „облагородена” с постоянни експозиции на изкуството, които се организират и показват тук като един светъл лъч в мрачното пространство. Това е и замисълът – да покажат, че една мрачна епоха си е отишла, за да отстъпи място на оптимизма и надеждата за различно и светло бъдеще..
Краят на епохата на забраните (включително всички религии) е ознаменуван също и с откриването през 2012 год. на Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м обща площ, с максимална височина 32,2 м и камбанарията с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.
Разходката в миналото може да приключи в замъка на Тирана и новия базар тук, където човек може да се отпусне в автентична атмосфера на чашка кафе, да похапне или просто да си закупи сувенири.
А може би ще се заинтересувате от Komiteti-kafe Muzeum, където в атмосфера от 80-те години да опитате албанска ракия, кафе, чай или друга напитка (не търсете боза – бозата е измислена от българите - горани).
Нова придобивка за столичани и туристите е и кабелният лифт до планината Dajti – зона за релаксация и забавления. Австрийската компания Doppelmayr изгражда лифта с дължина 4,2 км, с помощта на който за 15 минути от забързаната столица се озовавате на чист въздух, на 1100 м надморска височина сред зеленината на Националния парк Dajti.