ПОЧИВКА 2020 – ЧЕРНА ГОРА


от 20 юни и от 30 август – 8 дни/7 нощувки

София – Сутоморе - Будва- Котор – Бар - Шкодренскo езеро - Дубровник- Подгорица - София

Ако някога сте си задавали въпроса съществува ли държава, обявена за екологичен резерват, то бъдете сигурни, че имате основание да питате. През 1991 г. за такава бе обявена една малка страна, с площ 13 812 кв. км., в която са струпани близо 70 планински върха над 2000 м. височина и се гордее с почти 300 км уникално крайбрежие. Тази страна се нарича Черна гора!Подобна връзка между планинските и морските райони на страната, каквато има в нея не може да се види никъде другаде. Залесените с алпийски растителни видове планински склонове слизат до самите брегове на Адриатика и така обединяват Динарските Алпи със Средиземноморието, Източна със Западна Европа. Горите са разсечени от огромни каньони, напръскани от сини дълбоки  езера, нашарени от бързоструйните й реки, изпълнени със свеж, планински въздух, който се усеща привечер дори на плажа.

Предимства:

 • Хотел на брега на морето на предимно пясъчен плаж с кристално чиста вода
 • Повечето стаи са  с частичен или пълен изглед към морето
 • Голяма, оградена градина, с много зеленина, подходяща за почивка с деца
 • Стаи, оборудвани с в климатик, телевизор,хладилник, балкон
 • В курортно населено място с много възможности за развлечение и спорт
 • Възможност за допълнителни екскурзии до красиви места.         

1-ви ден: Отпътуване от София, в 06:00 часа, от стадион „В.Левски”, по маршрут: София-Калотина-Ниш-Кралево-Рашка-Мойковац-Подгорица-Сутоморе /Черна гора/. Маршрутът минава през красиви природни местности в района на Сърбия, покрай градовете Кралево и Рашка, и  национален парк Копаоник, където се намират най-добрите ски-писти на страната. След преминаване на границата, пътят продължава покрай Мойковац, Национален парк Биоградска гора и следва каньоните на реките Тара и Морача,покрай столицата на Черна гора  до бреговете на Адриатическо море. Пристигане в курорта вечерта.Сутоморе е курортно селище на Ядранско море в Черна гора. Намира се в близост до живопистната Будва и красивото Шкодренско езеро. В миналото е било под венецианско управление, познато с името Спица. Днешният курорт е популярен с 2 км дългия си пясъчен плаж, чистата вода и активния нощен живот. По продължение на крайбрежната алея са разположени множество магазини, кафенета,клубове и ресторанти. Настаняване в хотел „Korali” 2*. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска. Свободен ден за почивка, плаж и опознаване на курорта. Късния следобед –БОНУС -посещение на град Бар /включено в цената/ Бар е един от курортните градове на Черна Гора, известен с многобройните си маслинови дръвчета. От крепостните стени, обграждали някога града, се открива невероятна гледка към върховете, маслиновите насаждения и тюркоазено синьото море. В покрайнините му се намира най-старата маслинова плантация в света с дървета над 2000 години. В новата част на Бар ще видим пристанището,  резиденцията на крал Никола – дворец от 1855г.,в наши дни музей, обграден от живописни зелени площи,ще минем по красивата крайбрежна алея, покрай църквата със златните кубета. Изкачване с автобуса до Стария Град, разположен в подножието на планина Румия, с  добре запазена крепост от времето на венецианците, живопистни сокаци, шарени дюкянчета и къщи. Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Свободно време за почивка и плаж или ♥по желание /срещу заплащане/- Целодневна екскурзия до Дубровник /Хърватска/. Пътуването ще направим по Ядранската магистрала, покрай Тиват и през Бока Которска, наричан най-южният фиорд в Европа. Пресичане на залива на Котор с ферибот при Лепетане-Каменари. През Херцег Нови и граничния пункт, покрай старинното градче Цавтат и курорта Млини достигаме до Дубровник – красивата перла на Адриатика. Дубровник  представлява уникална симбиоза от различни архитектурни стилове -  романски, готически, ренесансов, бароков. Стръмните тесни улички обхващат като мрежа целия град и водят към старите крепостни стени и прекрасните сини води на Адриатика. Тук се преплитат две култури – византийска и венецианска, и две стихии – славянска и латинска.  Градът е като исторически музей на открито, в който обаче кипи нестихващ живот. Всяка година, от май до октомври, над 2 милиона туристи прииждат от всички краища на света, в изследване на тази невероятна смесица от история, красива природа и уникална архитектура. Туристическа програма с екскурзовод на български език. Програмата включва пешеходна обиколка на най-интересните  забележителности в града: Градските стени, улица Страдун-прочутата пешеходна улица на града, църквата Св. Спас –известна като църквата на Спасителя и Княжевският двор с катедралата Св. Влах-покровителят на града, двата фонтана на Онуфри, Францисканския манастир с най-старата аптека в Европа, Доминиканският манастир с най-богатия запазен книжен архив, Дворецът Спонза, където се е помещавало първото училище на града, паметниците на Орландо и Иван Гундулич, Старата градска часовникова кула, Пристанището. /Входните такси на обектите не са включени в цената и се заплащат от туристи на място по желание. При обиколката, обектите се показват отвън и може да се посетят в рамките на свободното време/. Свободно време в Дубровник. Връщане в хотела в Сутоморе. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден: Закуска. Свободен ден за почивка и плаж или ♥по желание /срещу заплащане/- Екскурзия до Национален парк „Шкодренско езеро“ и Вирпазар. Отпътуване за Вирпазар –малко градче с 300 жители на брега на най-голямото и красиво езеро на Балканите. Красотата на Шкодренското езеро се дължи на изобилието от богата флора и фауна, както и на множеството полуострови и заливи по живописния му бряг. Площта му е 40 000 хектара, а средната дълбочина 6 метра. През лятото температурата на водата е 27 градуса и е истинско предизвикателство за многобройните туристи тук. Възможност за плаване с лодка по езерото, покрай крепостите Лесендро и Жабляк Църноевича, следвайки красивите извивки на реката. /турът с лодката е около 2 часа/.Следва свободно време във Вирпазар, малко но впечатляващо селище в сърцето на район Крмница в община Бар. Старата част е свързана чрез мостове по реките Oраовщица и Вирстица, след което започват да го наричат "град на три моста". Първото споменаване на  Вирпазар датира от 13 век. В далечни времена селището се основава покрай речен водовъртеж, където хората идвали с малки речни лодки, за да посетят местния пазар. Връщане в хотела в Сутоморе след обяд. Свободно време за почивка и плаж. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Закуска. Свободно време за почивка и плаж в курорта Сутоморе.

6-ти ден: Закуска. Свободно време за почивка и плаж или ♥по желание /срещу заплащане/ Целодневна екскурзия до средновековния бисер Котор, елегантния курорт Тиват и старинното градче Пераст.   По пътя -  кратка спирка за фотопауза при остров Свети Стефан – най-луксозният курорт в Черна гора,  наричан черногорското Монако. Архитектурата на острова е напълно запазена, а в луксозните му хотели отсядат знаменити личности и холивудски звезди. Тиват е крайбрежен град в югозападната част на Черна гора, разположен в залива Бока Которска. Името му датира от трети век пр. Хр.Според повечето източници, то идва от старата илирийска кралица Теута, която е имала лятна резиденция в района. Бързото развитие на Тиват започва през 19 век, когато за нуждите на австрийската империя се построява военноморски арсенал. В наши дни новият собственик на базата я превръща в луксозна марина за големи яхти, около която израстват модерни хотели и луксозни заведения  Отпътуване за Пераст - най-красивото малко градче в Которския залив. Пераст е град с традиции, в който се чувства силно венецианско влияние. До него се намират два малки острова:  Свети Георги и Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата). Госпа от Шкрпела представлява интерес с това, че е единственият изкуствено създаден остров в Адриатика. През 1452 г. на него е построена църквата на скала, върху която двама моряци от Пераст открили рисунка на Света Богородица.  Свободно време за разходка и посещение на множеството приятни, малки кафенета и ресторантчета, предлагащи вкусни морски деликатеси по специфични местни рецепти, поляти с Никшичко пиво и вино „Црногорски Вранац“. По желание – разходка с лодка до острова Богородица на Скалата /таксата за лодката се заплаща на място/. Отпътуване за Котор -Красотата на Котор е толкова неописуемо пленителна, че неслучайно го наричат невестата на Адриатика. Градът се намира в най-уединената част на залива Котор , на югоизточния бряг на Адриатическо море.Сгушен е в тясното плато в подножието на варовиковия планински масив Ловчен, издигащ се на югоизток от града, на северозапад той е заобикален от планинските масиви Орйен, Радостак и Добростица. Заради автентичния средновековен облик на Стария си град, през 1979 г. Котор е включен в списъка на ЮНЕСКО. Туристическа програма: Пешеходна обиколка на стария град - църквата “Св. Николай Чудотворец”, църквата “Св. Лука”, Католическата катедрала “Свети Трифон”, Часовниковата кула. Свободно време в Котор. Връщане в хотела в Сутоморе. Вечеря. Нощувка.

7-ми ден: Свободен ден за почивка и плаж в Сутоморе. или по желание /срещу заплащане/-  полудневна разходка с възможност за шопинг  до Будва - метрополисът на Черна гора. С над 3500 – годишната си история, Будва е едно от най-старите населени места на Адриатика. Градът е разположен в централната част на черногорското крайбрежие (наричана Будванска ривиера). Туристическа програма в Будва: Пешеходна обиколка на старата част на града – едно от най-старите запазени селища в Европа: Средновековната крепостна стена, Цитаделата, църквата Света Троица, църквата Свети Иван (VII в.).Свободно време за последни покупки. Връщане в хотела.  Вечеря.Нощувка.

8-ми ден: Ранна закуска. Отпътуване за България. Пътуването минава през живописния  каньон на река Морача и покрай каньона на река Тара, с право наречена „Сълзата на Европа”. Със своите 82 км дължина и дълбочина до 1300 м, това е най-големият каньон в Европа и втори в света (след Гранд каньон в САЩ), част е от Национален парк „Дурмитор“, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Фото пауза за кафе и снимки. Пътуването продължава през Сърбия. Спирка за почивка и хапване в района на река Ибър. По пътя до границата с България - още 2 спирки: 1 в района на Тръстеник и 1 преди Калотина. Пристигане в София около полунощ.

настаняване | цени в лева
20 – 27 юни
По ранни записвания
до 15 април
20 – 27 юни
Редовни цени

30 август – 06 септември
до 15-ти април

30 август – 06 септември
Редовни цени
На човек във двойна стая
525585575635
3-ти възрастен в двойна стая
525585575635
Дете от 2-12 год. с 2-ма възрастни без ползване на отделно легло
175175175175
Дете от 2-12 год. с 2-ма възрастни на допълнително легло
345365365385
Единично настаняване
685735740790

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран туристически  автобус;
 • 7 нощувки, 7 закуски и 7 вечери  на шведска маса в хотел “Коrali” 2** в Сутоморе ;
 • БОНУС: - Посещение на новия и стария град Бар;
 • Медицинска застраховка с асистанс с 5000 евро покритие;
 • Пътни, магистрални такси;
 • Водач от фирмата през целия престой и екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Целодневна екскурзия до град Тиват, Котор и Пераст – 25 евро /входните такси на музеите в Котор и Пераст се заплащат на място в обектите/ ;
 • Целодневна екскурзия до Дубровник, туристическа програма с местен екскурзовод на български език, включени фериботни и пътни такси –  35 евро /входните такси на музеите в Дубровник се заплащат на място в обектите, тръгването за Дубровник е рано сутринта/;
 • Полудневна екскурзия до Шкодренското езеро и Вирпазар с включени такси и разходка с лодка по езерото – 30 евро;
 • Полудневна екскурзия до Будва с посещение на стария град и крепостта – 10 евро;
 • Билет за корабче до остров Локрум – 150 хърватски. куни –двупосочно за самостоятелно посещение;
 • Разходка с лодка до остров Богородица на скалата при Пераст– 5 евро /заплащат се на място на лодкаря/;
 • Курортна такса – 10,50 евро възрастен, деца до 12 год. – 7 евро за целия престой /заплащат се задължително на място/;
 • Ползване на чадъри и шезлонги на плажа, заплащат се на място – цена от 5 евро в зависимост от сезона на сет/2 шезлонга + 1 чадър/. 
 • Входни такси на посещаваните обекти;
 • Гарантирано настаняване на първите три реда в автобуса (при наличност) – срещу доплащане 30 лева на човек;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 64 години –  8 лева.
 • Допълнителните екскурзии се провеждат при минимум 20 плащащи туристи. Деца до 12 години ползват 20 % отстъпка от екскурзиите.
 • При заявяване и заплащане на 3 екскурзии -  Дубровник, Котор и Шкодренско езеро от България – БОНУС: Полудневна екскурзия до Будва.

Други:

 • Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени по тази програма.По изключение Туроператорът може да промени цената само при драстично увеличение на цените на  горивата, включително и за вече резервирани пакети.
 • Настаняването в автобуса се извършва по реда на записване на туристите. Изключение се прави само за допълнително заплатени гарантирани първи седалки.
 • Не се гарантира настаняване в стаи изглед море, настаняването става в зависимост от свободните наличности на хотела.
 • Часова разлика с Черна гора – 1 час

Анулационни срокове и неустойки:

 • При анулация  до 45 дни преди настаняване – неустойка в размер  10 % от цената на пакета.
 • При анулация от 44 до 25 дни преди настаняване – неустойка в размер  30 % от цената на пакета.
 • При анулация от 24 до 14 дни преди настаняване – неустойка в размер 60 %  от цената на пакета.
 • При анулация под 14 дни преди настаняване – неустойка в размер на 100 % от цената на пакета.

Ориентировъчни вхoдни такси на обектите: Туроператорът не носи отговорност за евентуалната им промяна от местните власти.

 • Крепостната стена на Дубровник: вход за индивидуални туристи – 200 HRK;
 • Кнежев двор: вход за индивидуални туристи – 40 HRK;
 • Доминикански манастир: вход за индивидуални туристи – 30 HRK;
 • Старата аптека във Францисканския манастир: вход за индивидуални туристи – 25 HRK;
 • Стария град Будва – 1 евро
 • Цитаделата с музея на открито в Будва: вход за индивидуални туристи – 3,5 евро;
 • Катедралата Св. Трифон в Котор: вход за индивидуални туристи – 3 евро.
 • Стария град Котор – 1 евро
 • Крепостна стене Котор – 8 евро

Хотел “Korali” ** - ваканционен комплекс, разположен директно на 2-километровата пясъчна плажна ивица на Сутоморе. Съоръженията включват голям ресторант, както и дневен  бар в хотела и на плажа. На разположение са спортни и развлекателни съоръжения. Заобиколен е от красива градина със средиземноморска растителност. Голям удобен паркинг. Хотелът разполага с 280 стаи, разпределени в 3 корпуса, по-голямата част от които са с директен или частичен морски изглед. Всяка стая в хотел Korali разполага със самостоятелен балкон,  климатик, минихладилник, сателитна телевизия. В ресторанта / климатик, тераса / можете да се насладите на черногорски ястия -  шведска маса. Безплатен достъп до Wi-Fi е на разположение на рецепцията на хотела. Плажната ивица пред хотела е добре уредена с чадъри и шезлонги /срещу заплащане/, бар на плажа и възможност за ползване на водни колела. От двете страни на чадърите е обособена зона за свободно безплатно ползване на плажа.

 • Хърватска – 1 лев = 3,90 хърватски куни /HRK/
 • Черна гора – 1 лев = 0,51 евро /ЕUR/

За предпочитане е туристите да бъдат предварително снабдени със съответната валута или да носят за обмяна на място евро, тъй като не се приемат български левове.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:  40.
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 14 дни преди датата на отпътуване..
Начин на плащане: депозит 150 лева, доплащане – до 15 дни преди отпътуване

Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години, пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина, и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето. Няма визови, санитарни и медицински ограничения, и специални изисквания за страните по маршрута.

Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъп до държавите по маршрута, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини.  Туроператорът си запазва правото за промяна последователността на допълнителните екскурзии, в зависимост от метеорологичните условия и възможностите на местните партньори. 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти да се възползват от Застраховката „Отмяна от пътуване“, която покрива разходите при невъзможност да се проведе пътуването по здравословни или други уважителни причини, които се доказват с документи. За информация - в офиса на фирмата или на оторизиран застраховател.