Хотел „ГЕРМАНЕЯ“ *


Град Сапарева баня е разположен върху северното било на Рила , на средна надморска височина 750 м, на 15 km от Дупница. Градът е известен с неговата гореща минерална (103 °C) и чиста планинска вода, както и с гейзера в центъра на града. Градът е административен център на община Сапарева баня.

Сапарева баня се намира на 75 km югозападно от град София и на 56 km от областния център Кюстендил. В близост до община Сапарева баня минава една от основните пътни артерии в страната – международен път Е79, част от международен транспортен коридор № 4.

В местността „Кременик” се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германия (варианти Гермае и Германос), който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня, се обяснява чрез езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“ (съответства на гръцкото therm-os, английското и немското warm). Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците.

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Тракийското име на селището оцелява непроменено много векове, като днес го носи река Джерман. През III в. Германия е известна вече като град и става един от важните центрове на провинция Вътрешна Дакия.

В миналото името на селото е Горна баня.. В 1955 година към Сапарева баня е присъединено селото от източната страна на Джерман Гюргево (бившето Мацакурово). В 1974 година към Сапарева баня е присъединено и село Сапарево и селището е обявено за град. В 1986 година Сапарево отново е отделено в самостоятелно селище.

Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни. Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална (температура 103 °C), хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l.

Успешно лекува заболявания на:

  • опорно-двигателен апарат –артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и други;
  • периферна нервна система –дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаление на нервните коренчета и плексоси;
  • отравяния със соли на тежки метали(олово,манган и др.);
  • горни дихателни пътища –синуити, фарингити, трахеити и др.
  • поражения на централната нервна система-рехабилитация след мозъчни инсулти


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Средновековна църква „Свети Никола“ се намира в градския парк, в центъра на града. Кръстокуполна църква със свободни рамена и голяма полукръгла апсида, с дължина 7,20 m и ширина 5,70 m. Построена е през ХІІ-ХІІІ век и реставрирана през 1937 г. по проект на арх. Рашенов. Изградена е от тухли върху каменни основи. Характерният ѝ градеж, тухлените редове, замазани през ред, както и дванадесетстенният купол и аркирани ниши определят живописния ѝ вид. Църквата е била изцяло изписана отвътре, като от стенописите до днес са запазени само отделни фрагменти. Паметник на културата от национално значение.
Възрожденска църква„Свети Георги“ е в кв. „Гюргево”. Построена е през 1839 – 1840 г. от майстор Цветко от село Жабляно, Радомирско. Църквата е уникална със своята вътрешна дървена архитектура.
Възрожденска църква„Свети Четиридесет мъченици“. Намира се в близост до центъра на града. Построена е през 1859 г. от майстор Цветко от село Жабляно, Радомирско. Изографисана е през 1878 – 1879 г. Съхранява ценни икони и образци на възрожденското резбарско изкуство.
Паметник на загиналите в Отечествената война
Гейзерът в Сапарева баня

В Сапарева баня се намира единственият гейзер в континентална Европа. Температурата му е 103 °C. След неуспешен ремонт той е превърнат в изкуствен фонтан, поддържан от помпен агрегат. Скулптурата в непосредствена близост до гейзера е построена от българския скулптор Вълко Ценов.
В центъра на курорта ви очаква хотел „Германея„*, носещ древното име на града -5 апартамента, 27 стаи, ресторант, басейни с минерална вода-вътрешен и външен, сауна, масаж, детски кът, конферентна зала с 20 места, паркинг.

Предлаганата от нас услуга включва:
нощувка, закуска, вътрешен и външен басейн, сауна, паркинг, туристическа застраховка, писмена информация за минералните води в България.

Цени в лева - 2018г. с включена закуска

ПомещениеЦени(Неделя-Четвъртък)Цени(Петък-Събота) и празнич.дни
Единична стая
4050
Двойна стая
6075
Тройна стая
7090
Студио
7090
Апартамент
90100

*Дете/5-12г./ – 50 % отстъпка.