Семеен Хотел “ Джуджева Къща“ ***


Къщата е построена през 1860 година, от Стайко Тодоров Дедев -  джелепин и богат търговец. Съпругата му, Петра Дедева е председателка на Първото Женско дружество в Панагюрище - " Момина китка”.  Заедно те са отгледали трима сина Петър, Павел и Георги. 
Къщата наследява първородният им син Петър Стойков Дедев.Той е най-дългогодишният панагюрски кмет преди 1944 година. Съпругата му останала сирак по време на Априлското Въстание е отгледана от благотворителна организация в Русия. Връща се в България и се омъжва за Петър Дедев.
Pаждат им се четири дъщери, като Пенка Петрова Дедева се омъжва за Петър Джуджев, който откупва дела на другите наследнички и къщата става негова собственост около 1910 година. Петър Джудев е от богат и образован род. Той учи в Сорбоната в Париж, специалност химия. Той въвежда електричеството в Панагюрище. Семейството му живее в къщата до 1962, когато тя е отчуждена в полза на държавата.
През 1964 година е обявена за паметник на архитектурата от местно значение. През 1984 година е реставрирана и е обявена за резиденция на Пенчо Кубадински. След комунистическия режим в България е върната на наследниците й. През 2007 къщата става собственост на семейство Петришки. 

ЦЕНИ В ЛЕВА, СЕЗОН 2018/19, ЗА ПОМЕЩЕНИЕ, НОЩУВКА СЪС ЗАКУСКА
Единична стая - 40
Двойна стая - 60
Апартамент /1- 2/ - 90
Апартамент /3 -4/ - 120
*Дете на допълнително легло: до 6 г. - безплатно; от 6 до 14 г. - 30% отстъпка.