ПЕТРОВА НИВА


16-18 август 2019 /петък – неделя /

3-дневна автобусна екскурзия по маршрут: 
Сфия – с. Дебелт -  с. Драчево – Приморско – Граматиково – Петрова нива – Царево - СофияПрограма


1 ДЕН / петък

Отпътуване от София в 7.00 ч./Часът на отпътуване при сборна група от различни градове се уточнява допълнително/ за  село Дебелт, общ. Средец  - посещение с беседа на Археологически резерват Деултум. 

Колонията Деултум е основана по времето на император Веспасиан, около 70-те години на 1-ви век, в близост до съществуващо тракийско селище. Създадена е, първоначално, като селище на ветерани от VIII – ми Августовски легион, които са били наградени за добра служба със земи в района между Мандренско и Бургаско езеро. Мандренското езеро е свързано с Черно море, поради което пристанището на неговите брегове е било част от търговски пътища и е предоставило икономически растеж на намиращия се в близост Деултум. Поради тази причина, в първите столетия след Христа, градът е бил обект на нападения от различни варварски племена: авари, готи, хуни, дори и славяни За по-добра защита, около V в., е била построена голяма бойна кула, която е без аналог в Европа и чиито останки могат да се наблюдават и днес. Бранила е града 100 години до VI век, когато е разрушена.

Продължаване към село  Драчево, общ. Средец – северна Странджа. Пешеходен тур за посещение на забележителности: храм «Успение Богородично» / 1903 г. /, къщата на народната певица Комня Стоянова, къща 'Чудесата на корените» и др. Настаняване в къщи за гости. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН / събота

Закуска. Отпътуване за Приморско.Беседа  - тракийско светилище Беглик Таш.

През 2003г. е разкрито уникалното тракийско светилище „Беглик Таш”, което се определя като най-ранното открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказаха, че още в края на бронзовата (XIII в.пр.Хр.) епоха тук е кипяла активна човешка дейност.
Светилището се състои се от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и "Маркови стъпки".Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателставата за човешка дейност тук.

Отпътуване за село Граматиково. Обяд. Настаняване в хотел/къща за гости.Свободно време до 17.00ч. Отпътуване за м. Петрова нива за участие в празненствата.След тържествената заря  – връщане в Граматиково за нощувка.

Всяка година, през м. август, „ Странджа пее“ с участието на родолюбци от цялата страна. Млади и стари – на палатков лагер или под открито небе, от петък до неделя, се включват в тържествата, посветени на Илинденско - Преображенското въстание.
На 29 юни 1903 г., в м. «Пéтрова нива», се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена. Тук, в землището на село Стоилово,е провъзгласена Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.
През 1958 г., по инициатива на Тракийските дружества в България, на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
През 2003 година, в чест на 100-годишнината на въстанието, е построена църква, наречена « Света Петка». На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

3 ДЕН / неделя

Закуска. 10.00ч. – отпътуване за Царево.Свободно време за плаж, обяд. 15.00 ч. – отпътуване за София и пристигане около 22 ч.


Цени и условия


Цена: 230.00 лв на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла

Единично настаняване: 270 лв

Отстъпка за ученици, пенсионери – 15.00 лв

Цената включва: 1 нощувка със закуска и вечеря в с. Драчево, 1 нощувка със закуска и обяд в с. Граматиково, входни такси и беседи за посещаваните обекти, автобусен транспорт, водач, туристическа анимация, застраховка.

  • Програмата се предлага и с индивидуален транспорт и водач
  • Предлагаме разнообразие от оферти на туристи, желаещи да съчетаят екскурзията с последващ отдих на море.

Условия за резервация: 50% депозит до 28 юни. Доплащане – до 31 юли.

Необходим брой участници за провеждане на екскурзията – 35. Срок за уведомяване при недостатъчен брой записали се – 31 юли.