Къща за гости „Традиция”

Къща за гости „Традиция”* – с. Уши

На 40 км от Кюстендил, горе в планината, едно село с много махали и някога – с много хора, при добро време, гледа отвисоко светлините на областния град. Забравено от хората, не от Бога. Божествено спокойствие, непонятна атмосфера, липса на цивилизация и както казват някои „външни”, посетили селото – „Ушите те болят от тишина”. Тропне ли врата на къща от съседна махала, отстояща на километри, мислиш, че някой ти идва на гости.

Бедна почва и много труд – примитивен. Няма вече ниви с пшеница или тютюн, а вкусните картофи, гледани с оборски тор, са прицел на дивите прасета.Екологично чисто е всичко. Тук овошките не се пръскат, нито се белосват. Селото е в бяла премяна не само когато падне дълбокият сняг, но и през пролетта, когато цъфнат джанките – най-голямото богатство тук. Полудивите сортове ябълки издържат до следващата реколта. Част от рая е в Уши – глогинки, трънинки, шипци / на местен език /,дренки, малини, къпини,лешници, гъби, ягоди и по-едри – плюскавци, бял равнец, жълт и червен кантарион, маточина…Омаен аромат!

Птичките пеят само за вас! Само в ловен сезон местната дружинка нарушава тишината. Обичайно е да срещнеш вълк, лисица, заек, сърна. Неохраняемият язовир привлича риболовци от Перник, София, Кюстендил.

В селската кръчма има най-необходимите продукти. Някога топлият хляб, печен в подници с връшник, е изместен от „купешкийо”, който пристига в понеделник, сряда и петък. Това са почти празнични дни, защото тогава се събират всичките десетина жители, да си кажат по някоя приказка или „да пийнат по едно”.

Ако няма да ви липсва луксът, изберете почивка сред природата на Ушинска планина, в къща за гости «Традиция»*, с възможност за настаняване до 6 души.

Къщата предлага настаняване в 2 стаи; оборудвана кухня; перилно помещение;занимателни игри – шах, табла, карти, домино; малка библиотека; санитарен възел с бойлер на дърва; външна беседка за изхранване.

ЦЕНИ В ЛЕВА ЗА НАЕМ/ДЕН – 2022/2023 г.

От 15 май до 15 октомври – 90.00 От 16 октомври до 15 май – 110.00