НЕСТИНАРСКИ ПРАЗНИК В СЕЛО БЪЛГАРИ 2024

Според древна легенда, когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума – само се усмихнал. От тази божествена усмивка се родила планината. И днес Странджа е такава – загадъчна като усмивка, съхранила за поколенията историческо и природно наследство, традиции и духовно богатство.

Предполага се, че старото име на селото –Ургари има прабългарски произход. За първи път е споменато в документ от 1454 г., което доказва, че е едно от най-старите странджански села. Според проф. Божидар Димитров, жителите му са наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница.

Танцът върху огъня се счита като молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Вярва се, че огънят е в състояние да унищожи и изчисти всички злини, както от човека, така и от земята.

Древният ритуал, изпълняван и до днес в Странджа, остава неразгадана мистерия. Ниските ридове на Странджа и необятният лес на планината от векове крият китни селца, в които легендите и сказанията се сливат с историята като в красива приказка. Тук ,през османско време, хората са успявали да укрият от турците най- хубавите си моми. Една от тях била Нуна. Харесал я турски военачалник, който по случайност минал през селото на път за Малко Търново. Той я пожелал и решил да я отведе в харема си. Нуна не се съгласила и го подложила на изпитание: ще бъде негова, ако той мине оттам, откъдето тя би могла. Ако се провали, ще остави нея и селото на мира. Запленен от красотата ѝ, военачалникът се съгласил. Нуна събрала мъжете от селото, наклали огън и пръснали жаравата, а момата минала през нея. Турчинът се опитал, но не успял. Въпреки това удържал на думата си и оставил девойката и селото на мира. Легендата за Нуна се разказва в село Българи. Сгушено между лъките на река Велека, то и до днес е съхранило мистичния танц на нестинарите

Ритуалът за прихващането на нестинарите и танцът в транс върху огнената жарава, под звуците на нестинарски тъпан, се изпълнява всяка година, на 3-ти юни.

Тази програма – продукт на СЛЪНЦЕ-3 е една от многото разработени през 2000 г. и допълвани маршрути в Странджа.

01– 04 юни 2024г. (събота– вторник)

4 дни/3 нощувки,3  закуски, 2 вечери, 1 обяд

4-дневна екскурзия по маршрут: София – античен Кабиле – Равадиново /замък «Влюбен във вятъра»/ – Приморско /Беглик таш / – Царево –Малко Търново/ пещерата на Бастет, Мишкова нива/ – Докузак – Граматиково –  Българи –  Граматиково  – Ясна поляна – София

Първи ден, 01 юни / събота / София – Кабиле – с. Равадиново – Приморско – Царево (490 км)

Отпътуване в 7. 30 ч. за посещение на Археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле”.Беседа. Следва посещение на  туристическия атракцион «Влюбен във вятъра» – замък в Равадиново / включено в цената / и тракийско светилище «Беглик таш» край Приморско – беседа. Вечеря и нощувка в хотел ** – Царево.

Втори ден, 02 юни / неделя / Царево –Малко Търново – Докузак – Граматиково / 110км/

Закуска. 9.00 ч – отпътуване за Малко Търново. Свободно време, над 2 часа, за разглеждане на забележителностите в центъра на града /Исторически музей, православна църква « Успение Богородично»- 1830 г.,източнокатолическа, униатска църква «Св. Троица» – 1931 г. /, а за желаещите да посетят пещерата под връх Градище, свързана с легендата за Бастет и тракийско светилище «Мишкова нива» е организиран пешеходен тур с водач / допълнително заплащане, неподходящо за хора в неравностойно положение /.Свободно време за обяд, посещение и фотопауза край водопад Докузак. Отпътуване за Граматиково. Среща с местен писател и/или изпълнител на автентичен фолклор.  Вечеря, нощувка.

Трети ден, 03 юни / понеделник / Граматиково – с. Българи – с. Граматиково – с.Българи – с.Граматиково (60 км)

Закуска. 8.30 ч. -отпътуване за участие в празничното шествие до аязмо „Св. Костадин”- параклис с одърче, край с. Българи –пешеходен тур по горски път,ок. 1 км извън селото. Около обяд  – връщане в Граматиково за посещение на експозиция «Горска сбирка» в центъра на селото и обяд. В 18.30 ч. – отпътуване за Нестинарския празник в с. Българи.22.30 ч. – отпътуване за нощувка в с. Граматиково.

Четвърти ден, 04 юни / вторник/ с. Граматиково – с. Ясна поляна – София (490 км)

Закуска. 8.30 ч. – отпътуване за посещение Музей на толстоистите в с. Ясна поляна. Беседа. Отпътуване за София и пристигане вечерта.

ЦЕНИ ЗА РАННИ РЕЗЕРВАЦИИ ДО 31 МАРТ
Пакетна цена на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла: 1 нощувка с вечеря и закуска в гр. Царево – хотел **, 2 нощувки / семеен хотел, стаи за гости, ловна резиденция /, 2 закуски, 1 обяд и 1 вечеря  в с. Граматиково,посещения на обекти , включени в маршрута, водач, рекламни материали, автобусен транспорт, туристическа застраховка – 469.00 лв

• Единично настаняване – 519.00 лв

ЦЕНИ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ СЛЕД 31 МАРТ
на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла – 499.00 лв
единично настаняване – 569.00 лв

• Отстъпка за деца до 11 г. – 20.00 лв

* Цената не включва входни такси и беседи / с изключение на Замъка в Равадиново /за посещаваните обекти / от 1.00 до 6.00 лв на обект, на турист, в зависимост от броя туристи и възрастта /.

* Допълнително заплащане, по желание – 12 лв на турист –посещение на тракийско светилище Мишкова нива и пещерата под вх. Градище. Заявява се с извършване на резервацията.

* Вечерите /Царево и Граматиково / не включват напитки.

Условия за резервация: депозит в размер на 50% до 29 април, доплащане – до – 13  май.

Необходим брой туристи за провеждане на екскурзията – 30.

Срок за уведомление при недостатъчен брой – 17 май.

Туроператорът си запазва правото за промяна поредността на посещаваните обекти и хотели, зависещи от ранния сезон.

Туроператорът предлага програмата и за индивидуални организирани туристи със собствен транспорт и водач.