ПЕТРОВА НИВА И СТРАНДЖАНСКИ ПЪТЕКИ

18-21 август 2023/ петък – понеделник /

4-дневна автобусна екскурзия по маршрут / ок. 1300 км /: София – Беглик Таш/ край Приморско /, – с. Ясна поляна, Музей на толстоистите  – Лозенград / Турция / – Малко Търново – Докузак– Петрова нива – Малко Търново- Мишкова нива и пещерата на Бастет –  Граматиково – Царево – Равадиново – София

4 дни/ 3 нощувки 

Програма

1 ДЕН / петък –  София – Беглик Таш – Ясна поляна – Лозенград – 540   км

Отпътуване от София в 7.00 ч. Часът на отпътуване при сборна група от различни градове се уточнява допълнително.Първа попътна почивка край бензиностанция ШЕЛ край Пловдив.  Посещение на природния феномен Беглик Таш край Приморско.Беседа.

Отпътуване за с. Ясна поляна. Беседа в Музей на толстоистите.

Отпътуване  към   българо-турската граница на ГКПП Малко Търново/Дерекьой. Пристигане в Лозенград. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Лозенград или Къркларели, наричан от турците Кърк-клисе, от гърците – Саранда-еклисиес, означаващо четиридесет черкви и кръстен с днешното си българско  име от Петко Рачов Славейков, е град, посещаван от много българи най-вече за пазар на вече не толкова евтини, но  качествени перилни препарати, баклава, пишмание, прочутите турски кори за баница, киселото мляко и сиренето, свежи зеленчуци и плодове, дрехи. Предпочитано място за избор на качествени обувки е и фабриката със 17-годишен семеен бизнес на 14 км от Лозенград.

2 ДЕН/ събота –  Лозенград – Малко Търново – Докузак – Петрова нива – Малко Търново –   170 км

Закуска в 7.00 ч. 8.30 ч. -отпътуване  за посещение на обувна фабрика край Лозенград – възможност за покупка. Връщане в Лозенград – свободно време за разходка, пазар, обяд.13.30 ч. – отпътуване за посещение на Исторически музей Малко Търново.

 Следва фотопауза край Докузак  красив 5-метров водопад, чиято територия е защитена местност от 1991 г. В околностите му расте кримски чай, вписан в Червената книга на застрашените от изчезване вид растения. Името на водопада, преведено от турски език, означава Девет извора

 Продължаване към м. Петрова нива край  с.Стоилово за участие в празненствата послучай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.
Всяка година, през м. август, Странджа пее с участието на родолюбци от цялата страна. Млади и стари – на палатков лагер или под открито небе, от петък до неделя, се включват в тържествата, посветени на Илинденско – Преображенското въстание. На 29 юни 1903 г., в м. «Пéтрова нива», се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена. Тук, в землището на село Стоилово,е провъзгласена Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. През 1958 г., по инициатива на Тракийските дружества в България, на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година, в чест на 100-годишнината на въстанието, е построена църква, наречена « Света Петка». На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. След тържествената заря – отпътуване за нощувка в Малко Търново.

3 ДЕН/ неделя –Малко Търново – Мишкова нива и пещерата на Бастет – Граматиково – 50 км

Закуска. По желание, срещу допълнително заплащане – посещение на тракийско светилище в м. Мишкова нива и пещерата под вх. Градище, свързана с легендата за Бастет / пешеходен тур ок. 3 км в двете посоки, неподходящ за хора в неравностойно положение /.Беседа. Свободно време за останалите в центъра на Малко Търново  за разглеждане забележителностите в центъра на града:

Исторически музей, създаден през 1983 год. и  разположен в три странджански къщи от края на XIX в. Има археологическа, историческа, етнографска, художествена и природна експозиция.

Православен храм «Успение Богородично»/ 1754 г. /, преизграждан и обновяван през 1830 г. ,1899 г и 1932 г.

Източно-католическа църква «Света Троица», построена върху основите на старата църква «Св. Петка» от 1868 г.Църквата е свързана с униатското движение – форма на католицизъм с православни обреди. Църковната утвар, олтар и икони са пренесени от българската църква в Одрин – «Св. Св. Кирил и Методий». Сред най-ценните е чудотворната икона на Богородица, наричана Покровителка на единството между християните.

Възможност за обяд. Отпътуване за с. Граматиково.

Историята на село Граматиково води своето начало още от Античността, а може би и от ранното Средновековие. За това свидетелстват следи от стар римски път, могилни некрополи, останки от две антични селища, две съкровища от колониални бронзови монети на Бизия, два големи питоса, които сега са изложени в центъра на селото и много други находки.

Няма писмени данни за заселването на Граматиково в по-късен период. Според старите хора, когато през ХVІ век турски колонисти завзели старопланинското село Граматик (Керемитлик) голяма част от жителите му намерили спасение в дебрите на Странджа, където основали Граматиково.

Съществува легенда за избора на мястото от първите заселници, които за да проверят дали то е подходящо за живеене, там където днес е площадът, сред шипкови храсти и къпинаци забили един кол. До колa в земята заровили пита. Когато след няколко дни я извадили, питата била изпечена, но под нея се била свила змия. Бъдещите заселници мъдро казали, че това място ще да е хубаво, защото змиите се развъждали на топло, значи там ще може да се живее. Други казвали, че змията означава труден живот и много душмани. Преданието говори, че по стар тракийски обичай, трябвало да очертаят селото с бразда. Смятало се, че земята която се огражда с бразда става свещена земя, неприкосновена и защитена от боговете.

Разположението на Граматиково във вътрешността на Странджа и по поречието на река Велека имат основно значение за поминъка на неговите обитатели през вековете и в ново време. Земеделието, скотовъдството, дърводобивът и въглищарството са традиционният поминък. Планинският характер обуславя по-интензивното развитие на скотовъдството и дърводобива. В близкото минало тук е съществувал цех за изработка на капели от тръстика, но за съжаление, той не функционира.

Най-характерна за този край е едноетажната (приземна) къща с две отделения и открито прустче. Особеното в плана на тази къща е, че огнищното помещение заема предната част на постройката. Главният вход е винаги откъм прустчето и води направо в “къщата”. Такива къщи не се срещат често.

От къщите в по-стар стил днес са запазени само две, които са реставрирани напълно. Запазени са както отвън, така и отвътре. Останалите къщи са строени в нов български стил, с външни стълби.

Посещение на експозиция « Горска сбирка». Беседа.Настаняване в ловна резиденция/ къщи за гости. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН –Граматиково – Царево – Равадиново – София – 480 км

Закуска. В 9.30 ч. – отпътуване за Царево – разходка, обяд или плаж при подходящо време.  13.30 ч. – отпътуване за посещение / ок. 2 часа / на замъка в Равадиново. Отпътуване за София и пристигане късно вечерта.

Цени и условия:

Цена: 429.00 лв на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла

Единично настаняване: 499.00 лв

Цената включва: 1 нощувка с вечеря и закуска в Лозенград – хотел***/****, 1 нощувка със закуска в Малко Търново, 1 нощувка с вечеря и закуска в Граматиково в къща за гости*/ ловна резиденция , автобусен транспорт, гранични такси, водач, туристическа анимация, застраховка, рекламни материали, входен билет/беседа в Равадиново.

Доплащане, по желание, за:

Мишкова нива и пещерата на Бастет – 12 лв


Отстъпки от пакетната цена:
за деца: до 7 г. – 40 лв, от 7 до 12г. – 10 лв;
за хора в неравностойно положение – 10 лв;
за пенсионери – 6 лв
Цената не включва входни такси /от 1 до 6 лв на човек, за обект / и беседи / 10 лв за група, за обект /, с изключение посещението на Замъка в Равадиново.
• Програмата се предлага и с индивидуален транспорт и водач.
*Посещението на м. Мишкова нива и м. Градище / пещерата на Бастет / изискват предварителна резервация – списък с лични данни за граничните власти /. Цена – 12 лв на турист.Не е подходящо за хора в неравностойно положение.
• Предлагаме разнообразие от оферти на туристи, желаещи да съчетаят екскурзията с последващ отдих на море.
Условия за резервация: 50% депозит до 08 юли. Доплащане – до 08 август.
Необходим брой участници за провеждане на екскурзията – 35. Срок за уведомяване при недостатъчен брой записали се – 09 август.