ПЕТРОВА НИВА – СТРАНДЖАНСКОТО ОБОРИЩЕ

ПЕТРОВА НИВА – СТРАНДЖАНСКОТО ОБОРИЩЕ

4-дневна автобусна екскурзия по маршрут / ок. 1200 км /: София – Созопол – Равадиново – Черноморец – Царево – Малко Търново –  Мишкова нива и пещерата на Бастет – Докузак – Петрова нива – Граматиково -Беглик Таш/ край Приморско / –  Ясна поляна – София

4 дни/ 3 нощувки / нощен преход /

16-19 август 2024/ петък – понеделник /

1 ДЕН/ петък, 16 август: София – Созопол –Равадиново – Черноморец / нощен преход /

 Отпътуване в 0.30 ч. към Южно Черноморие. Пристигане рано сутринта в Созопол. Време за плаж  и почивка до 10.00ч. и продължаване към Замъка «Влюбен във вятъра»/ включен билет /– с.Равадиново. След 2-часово разглеждане с време за релакс, отпътуване към  Черноморец – настаняване в хотел. Свободно време до 17.30 ч.Трансфер до атракцион «Обърнатата къща» / включен билет /. Връщане в хотела. Вечеря, нощувка.

2 ДЕН/ събота, 17 август:Черноморец – Царево – Малко Търново – Докузак – Петрова нива – Малко Търново

Закуска в 8.00ч. Отпътуване за Царево в 9.00ч.Посещение на Исторически музей и отпътуване за Малко Търново.

По желание, срещу допълнително заплащане – посещение на тракийско светилище в м. Мишкова нива и пещерата под вх. Градище, свързана с легендата за Бастет / пешеходен тур ок. 3 км в двете посоки, неподходящ за хора в неравностойно положение /.Беседа. Свободно време за останалите в центъра на Малко Търново  за разглеждане забележителностите в центъра на града:

Исторически музей, създаден през 1983 год. и  разположен в три странджански къщи от края на XIX в. Има археологическа, историческа, етнографска, художествена и природна експозиция.

Православен храм «Успение Богородично»/ 1754 г. /, преизграждан и обновяван през 1830 г. ,1899 г и 1932 г.

Източно-католическа църква «Света Троица», построена върху основите на старата църква «Св. Петка» от 1868 г.Църквата е свързана с униатското движение – форма на католицизъм с православни обреди. Църковната утвар, олтар и икони са пренесени от българската църква в Одрин – «Св. Св. Кирил и Методий». Сред най-ценните е чудотворната икона на Богородица, наричана Покровителка на единството между християните.

В късен следобед – на път за Петрова нива –  фотопауза край Докузак   красив 5-метров водопад, чиято територия е защитена местност от 1991 г. В околностите му расте кримски чай, вписан в Червената книга на застрашените от изчезване вид растения. Името на водопада, преведено от турски език, означава Девет извора.

 Продължаване към м. Петрова нива край  с.Стоилово за участие в празненствата послучай 121 години от Илинденско-Преображенското въстание.
Всяка година, през м. август, Странджа пее с участието на родолюбци от цялата страна. Млади и стари – на палатков лагер или под открито небе, от петък до неделя, се включват в тържествата, посветени на Илинденско – Преображенското въстание. На 29 юни 1903 г., в м. «Пéтрова нива», се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена. Тук, в землището на село Стоилово,е провъзгласена Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. През 1958 г., по инициатива на Тракийските дружества в България, на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година, в чест на 100-годишнината на въстанието, е построена църква, наречена « Света Петка». На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. След тържествената заря – отпътуване за нощувка в Малко Търново.

3 ДЕН/, неделя:Малко Търново – Граматиково

Закуска. Отпътуване за с. Граматиково. Посещение на експозиция «Горска сбирка». Обяд. Настаняване в къщи за гости. Следобед, по желание и допълнително заплащане – трансфер и пешеходен тур до аязмо «Индипасха» /пешеходен тур ок. 3 км, неподходящ за хора в неравностойно положение /. Вечеря – среща с местен писател и /или изпълнител на странджански песни.Нощувка.

Историята на село Граматиково води своето начало още от Античността, а може би и от ранното Средновековие. За това свидетелстват следи от стар римски път, могилни некрополи, останки от две антични селища, две съкровища от колониални бронзови монети на Бизия, два големи питоса, които сега са изложени в центъра на селото и много други находки.

Няма писмени данни за заселването на Граматиково в по-късен период. Според старите хора, когато през ХVІ век турски колонисти завзели старопланинското село Граматик (Керемитлик) голяма част от жителите му намерили спасение в дебрите на Странджа, където основали Граматиково.

Сред многто легенди е и тази  за избора на мястото от първите заселници, които за да проверят дали то е подходящо за живеене, там където днес е площадът, сред шипкови храсти и къпинаци забили един кол. До колa в земята заровили пита. Когато след няколко дни я извадили, питата била изпечена, но под нея се била свила змия. Бъдещите заселници мъдро казали, че това място ще да е хубаво, защото змиите се развъждали на топло, значи там ще може да се живее. Други казвали, че змията означава труден живот и много душмани. Преданието говори, че по стар тракийски обичай, трябвало да очертаят селото с бразда. Смятало се, че земята която се огражда с бразда става свещена земя, неприкосновена и защитена от боговете…

4 ДЕН/понеделник: Граматиково – Беглик Таш – Ясна поляна – София

Закуска.  На път за София – посещение на природния феномен Беглик Таш край Приморско/беседа/ и Музей на толстоистите – с. Ясна поляна / беседа /.Пристигане в София до 20.00ч.

Цени и условия:

Цена: 529.00 лв на турист, настанен в стая с 2 или 3 легла

Единично настаняване: 629.00 лв

Цената включва: 1 нощувка с вечеря и закуска в Черноморец , 1 нощувка със закуска в Малко Търново, 1 нощувка с обяд, вечеря и закуска в Граматиково  , автобусен транспорт,  водач, туристическа анимация, застраховка, рекламни материали,печатно произведение, включващо легенди по маршрута, входен билет/беседа в Равадиново и Черноморец.

Доплащане, по желание, за:

Мишкова нива и пещерата на Бастет или Индипасха – 12 лв


Цената не включва входни такси /от 1 до 6 лв на човек, за обект / и беседи / 10 лв за група, за обект /, с изключение посещението на Замъка в Равадиново и атракцион в Черноморец.

• Програмата се предлага и с индивидуален транспорт и водач. Отстъпка – 90 лв от цената.
*Посещението на м. Мишкова нива и м. Градище / пещерата на Бастет / изискват предварителна резервация – списък с лични данни за граничните власти /. Цена – 12 лв на турист.Не е подходящо за хора в неравностойно положение.
• Предлагаме разнообразие от оферти на туристи, желаещи да съчетаят екскурзията с последващ отдих на море.
Условия за резервация: 50% депозит до 08 юли. Доплащане – до 08 август.
Необходим брой участници за провеждане на екскурзията – 30. Срок за уведомяване при недостатъчен брой записали се – 09 август.