Почивка на Адриатическо МОРЕ в АЛБАНИЯ 2023 курорт ШЕНГИН, до Черна Гора

 

Почивка 2023  на Адриатическо МОРЕ в АЛБАНИЯ, курорт ШЕНГИН до Черна Гора  

Хотел „President” 4* в курорт Шенгин,  вижте тук: http://hotelpresident.al/web/ 

ПРЕДИМСТВА на пакетната почивка в Албания, курорт Шенгин: 

 • Шенгин – екологично чист курорт, заобиколен от два природни резервата в живописен залив с плитко в началото море, с дълга и широка плажна ивица с по-фин от брашно тъмен и лековит пясък!
 • Прекрасен хотел 4* в центъра на курорта, на 1ва линия на морето със собствен плаж и безплатни чадъри и шезлонги!
 • Отлична кухня в ресторанта, чиято богата блок маса предлага в пакета 7 закуски и 7 вечери с разнообразно меню, в което морски дарове (миди и кралски раци), както и риба не са изключение, а част от изобилието…
 • Богата екскурзионна програма и докосване до дивата Природа на езеро Коман и река ШАЛА, до чудото на пясъчната планина на феите, които Ви очакват…  
 • …и всичко това – на разумна цена! 

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цените – 70 лева  

Елате в сърцето на Албания – древният АРБАНОН в земята на ГЕГИТЕ и вижте:

 • в Шенгин – безкраен плаж със ситен пясък, рамкиран от красива синя лагуна, планината на феите и пясъчната дюна – резерват „Rana e Hedhun 
 • в Албанските Алпи – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд) 
 • в ЛЕЖА и КРУЯ – историята на великия Георги Скендербег в столица и последен дом 
 • в Тирана – новооткритите Бункарт, Къщата на листата и свети мощи на Св. Йван Владимир     
 • в Дуръс – от античност до град Драч и най-старата изба за коняк „Скендербег” и отбрани вина 
 • в Шкодра – крепост и древност на езерото Шкодра, свързана и със Св. Иван Владимир   
 • в Призрен, Косово – някога българска земя, днес земята на българите – горани 

Програма на почивката:

1 ден (събота): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 510 км.

Сутринта в 06:00 часа – отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара, по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.

В исторически план албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите – горани.  

По пътя – почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен следобед  и настаняване в  хотела. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка. 

2 ден (неделя): курорт Шенгин 

Закуска. Свободен ден, за да опознаете курорта Шенгин (на албански звучи като Шънджин/и) в превод „Св.Йоан” – място, надарено с изключителност и чар, съчетаващо: широк и дълъг пясъчен пояс, живописно рибарско пристанище и обширна красива лагуна, която ги обгръща.

Според местните жители името на Shëngjin е свързано с гората на феите (Pylli i Zanave), разположена между Shëngjin и Velipoja. Някога това място се наричало и Медея, подобно на известната Медея на аргонавтите.

Широкият и дълъг 3 км плаж е безупречен и се знае, че притежава лечебни свойства поради изобилието от йод, а уникалният му фин и черен пясък е богат на магнетит.  

И ако пясъкът като брашно ви додее и закопнеете за дъно каменисто с прозрачни тюркоазени води – разходете се по дигата, която плажът от пристанището разделя и посетете прекрасния плажен бар „Яхт клуб”. Очакват ви приятна музика, прохладни питиета и платформа, от която да се гмурнете в кристалната вода , а защо не и лодка за разходка да си наемете, ако имате умения…

Вечеря. Нощувка.

3 ден (понеделник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания. 

В днешния ден, чуйте историята за един древен град и царете му илирийски – Дура и Епидамн! Научете за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу и кога процъфтявала е римската провинция Дирахум..

Да си спомним и времена славни, в които Драч града се назова, а българските царе от славния цар Самуил през царуването на Симеон Велики до 1018 г., та чак до цар Иван Владислав във владенията български го включват…

Ще разгледаме забележителностите в Дуръс, започвайки от Археологическия музей и оттам в приятна пешеходна разходка ще се озовем до един от шедьоврите на Римската империя – Амфитеатъра, чиято възраст днес е 2700 год. (построен е през 2ри в.пр.н.е.) и след разстояние по-малко от 250 метра ще стъпим на централния площад „Илирия” – гордостта на Дуръс, където стари и нови сгради хармонично съжителстват: сградата на Кметството от 1929 г., градската часовникова кула, покрита с релефи, джамията Фатих, построена върху руини на базилика от 11 век и високо ценената от местните жители сграда на Театъра от 1953 г., кръстена на Александър Мойсиу – актьор с международна слава, родом от Дуръс. Разходката ни ще продължи по елегантният булевард „Епидамн” с величествени палмови дървета , сред които надничат красиви стари сгради и така неусетно ще се озовем до Венецианската кула и отправната ни точка – Археологическият музей.

Свободно време за разходка и чашка кафе и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина, ракии, ликьори и коняк, придружени  с хапки и плодове (включено в цената), както и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела след обяд. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

4 ден (вторник): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд! 

Неописуеми с думи гледки ще радват окото, докато лодката цепи изумруденото огледало на езерото Коман, „охранявано” от високи, почти отвесни ветрилообразно нагънати хълмове, облечени в зелено кадифе.

Свободно време край красивия меандър на Шала, за да се потопите във водите й (твърдят, че водата измива греховете), за да наемете каяк, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

5 ден (сряда): Шенгин – Шкодра – Лежа – Шенгин – 90 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил! 

В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м н.в.  и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик…

В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд в кокетните ресторантчета и кафенета, разположени по дължината на пешеходната улица в стария град. След обяд попътно посещение на внушителната гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин! Завръщане в Шенгин и хотела около 15:30 – 16:00 часа. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.     

6 ден (четвъртък): Шенгин – Тирана – Круя – Шенгин – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – столици: Тирана и Круя!

В днешния ден ще чуете историята за великият герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището – Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя, ще се разходим в пъстрия базар в стария град – истински етнографски музей на открито.    

Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели във всяка една програма или вече сте видели, ние ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които ако желаете можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания, който отвори врати. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки – досиетата на хората.

Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият музей е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център под сградите на министерствата с площ от 1000 м2 и цели 25 стаи…

Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.

Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и устроения нов базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера.

Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

7 ден (петък): Шенгин  

Закуска. Свободен ден в Шенгин.

Сутринта в 09:00 часа по желание (включено в пакетната цена) разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun.

На север начало на лагуната при курорта Шенгин е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни, спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!

От мястото, където паркира автобуса до планината от пясък разстоянието се преодолява за 45 минути спокоен ход в едната посока. Ако желаете да изкачите планината от пясък следва да съобразите, че пясъка е дълбок и много фин и краката ви ще затъват в него, което е сравнимо с прокарване на „пъртина в снега” това е, и което ви забавя в изкачването. Препоръчваме удобни обувки, които ще спасят ходилата от горещината на пясъка. Общо време за престой при резервата Rana e Hedhun – три часа. Завръщане в хотела в ранен следобед. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

8 ден (събота): Шенгин – Призрен – Скопие – София  

Закуска. В 08:30 часа (местно време) отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен който, за дълги години е бил част от българската история. В Призрен през 11 век е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен през 1072 год. е провъзгласено възстановяването на Българската държава и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора в 19 на брой селища живеят българите – горани.

Пристигане в София късно вечерта.      

Цени РАННИ записвания до 31 МАРТ 2023 

 
дати
На турист в
двойна/ тройна стая
На турист
в Де лукс стая
Единична стая
Дете до 10г.
с 2-ма възр.
в стая
Дете до 10 г. с 2-ма възр. в Де лукс стая
03.06.2023645 лв.699 лв.960 лв.415 лв.445 лв.
10.06.2023688 лв.747 лв.960 лв.435 лв.465 лв.
17.06.2023715 лв.778 лв.1 000 лв.450 лв.480 лв.
24.06.2023785 лв.855 лв.1 110 лв.485 лв.520 лв.
01.07.2023810 лв.887 лв.1 154 лв.498 лв.535 лв.
08.07.2023850 лв.935 лв.1 225 лв.519 лв.559 лв.
15.07.2023895 лв.979 лв.0 лв.539 лв.580 лв.
26.08.2023850 лв.935 лв.1 225 лв.519 лв.559 лв.
02.09.2023785 лв.855 лв.1 110 лв.485 лв.520 лв.
09.09.2023755 лв.825 лв.1 070 лв.470 лв.505 лв.
16.09.2023635 лв.685 лв.865 лв.410 лв.435 лв.
23.09.2023635 лв.685 лв.865 лв.410 лв.435 лв.

Пакетните цени включват: 

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж
 • 7 закуски и 7 вечери на богата блок маса в ресторанта на хотела
 • Безплатни шезлонги и чадъри на плажа
 • Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun
 • Разходка в град Призрен, Р. Косово
 • Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетните цени НЕ включват:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 69 год. и 1 ден до 75 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст от 75 г. и 1 ден и до 84.99 г. заплащат – 25 лева! Туристи на възраст от 85 г. и 1 ден – НЕ се застраховат!
 • доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева
 • музейни такси за обекти посещавани по желание
 • екскурзия до Дуръс с включени хапки и дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 25 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи
 • круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала), осъществява се при минимум 15 туристи.  
 • екскурзия до град и езеро Шкодра и Мемориална гробница на Скендербег в град Лежа – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.
 • екскурзия до столицата Тирана и град Круя – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.  

Доплащане за стая с изглед море:

 • Желание за гарантирано настаняване в стая с изглед море се заявява при сключване на договора! Заплащане от 200 лева за стая с изглед море се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с изглед море в периода.  

Доплащане за отпътуване от градовете:

 • Петрич и Сандански – 30 лева в двете посоки при минимум 10 души
 • Симитли и Благоевград – 20 лева при минимум 5 души
 • Дупница – 15 лева 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Бургас – 80 лева
 • от Айтос – 75 лева
 • от Карнобат – 70 лева
 • от Ямбол/Сливен – 60 лева
 • от Нова Загора – 55 лева
 • от Ст.Загора – 50 лева
 • от Пловдив – 35 лева
 • от Пазарджик – 30 лева

Забележка:

 • участие в круиз „Албанският Тайланд” се заявява и заплаща от желаещите предварително в България. 

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксерокопие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане:

 • при записване, 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Албания!  

От 1 май 2022 г. и към момента на публикуване на офертата ( 04.11.2022 г.) за всички пътувания до Албания, независимо дали по море, суша или въздух, отпадна изискването за представяне на документ съгласно условията на КОВИД-19 (ваксинация/преболедуване/PCR тест).

На територията на страна се премахват всички ограничителни мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева.

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата.

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа    

Музейни такси по маршрута в Албания, валидни при група минимум 12 души:

 • ТИРАНА:  Национален Исторически Музей – 400 ал. леки;  Бунк Арт2 – 400 ал. леки 
 • КРУЯ: Етнографски музей – 300 ал. леки; Скендербег Национален музей – 400 ал. леки 
 • ЛЕЖА: Мемориален музей Скендербег  – 150 ал. леки 
 • ДУРЪС: Амфитеатър – 200 ал. леки; Археологически музей – 300 ал. леки   
 • ШКОДРА: Крепост Розафа – 400 ал. леки (по желание трансфер с микробус до крепостта в 2те посоки – 2 евро)  

ОПИСАНИЕ НА хотел „ПРЕЗИДЕНТ” 4* в курорта Шенгин на Адриатическо море

Местоположение на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е разположен на първа линия на морето, в близост до центъра на курорта и до живописното пристанище. Разстояние до столицата Тирана – 70 км, разстояние до град Шкодра и границата с Р. Черна Гора – 45 км, разстояние до град Лежа – 5 км. Разстояние до природния резерват пясъчната дюна Rana e Hedhun – 3 км.

На територията на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът разполага с обширно фоайе, денонощна рецепция, асансьор, собствен ресторант и дневен бар. На територията на целия хотел, както и в стаите безплатна безжична интернет връзка. Собствен, безплатен за гостите на хотела паркинг.

Настаняване в хотел Президент 4* Шенгин:

хотелът е с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в: двойни стаи, тройни стаи, подходящи за семества с 1 дете (1 двойно легло и 1 стандартно единично легло) и фамилни стаи с възможност за настаняване до 4 туристи.

При настаняване на трима възрастни в една стая, туристите се настаняват във фамилна стая на редовни легла!

От Лято 2022 всички стаи на 1-ви етаж са  реновирани, с напълно ново и модерно в момента обзавеждане, включително входните врати към стаите са подменени, както и коридора пред стаите. Тези стаи са категория „де лукс” и са на по-високи цени, имат директен изглед море, за което не се доплаща.

Всяка стая е обзаведена с вкус и разполага с: балкон, удобни легла, нощни шкафчета, телефон, гардероб, работно бюро, плоско екранен телевизор със сателитни програми, хладилник, индивидуален климатик, баня и тоалетна с тоалетни принадлежности и сешоар.

Плаж на хотел Президент 4* Шенгин: плажната ивица на курорта Шенгин е широка и с дължина 3 км.,  покрита със ситен тъмен пясък, а морето на дълго разстояние е плитко. Хотелът разполага със собствен плаж и чадърите и шезлонгите са безплатни за гостите на хотела.

Плажът на курорта е идеално място за сутрешни и вечерни дълги разходки, на места е със естествени борови горички. 

Полезна информация за посещаваните места по програмата:  

ШЕНГИН – Свети Йоан е прекрасен курорт на Адриатическо море с широка и дълга 3 км плажна ивица, покрита със ситен тъмен пясък. Шенгин е разположен в подножието на не високата планина Rrenci (159 метра), която местните наричат още „Планината на феите” и дали заради феите или заради самия факт – планината, но курорта НЕ е презастроен и хаотично претъпкан със сгради, така както Дуръс например. Добре организираната инфраструктура се състои от две основни успоредни една на друга широки улици: крайбрежната променада и следващата над нея улица, които се пресичат от улички извеждащи сградите от втора линия до плажа.

Шенгин е обявено за екологично селище в Албания и заради липсващи замърсяващи производства в района и заради факта, че лагуната в която се намира граничи с два защитени природни резервата: на север – чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!

В другия край на синята лагуна е защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” – красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро. 

Шенгин съществува от незапомнени времена и винаги е играл важна роля с ключовото си пристанище, което е трето по важност за Албания. Днес пристанището се ползва от риболовните кораби, които някога многобройни – днес са само девет на брой по икономически причини. Но и само с девет кораба риболовците превръщат Шенгин в ценови рай за любителите на даровете от морето – цени без конкуренция в цяла Албания!

За богатата история на Шенгин свидетелстват и многото имена, с които е известен: венецианците го наричали San Giovanni di Medua, турците Şingin, наричали го за кратко през 1924 г. дори с името Wilson, в чест на американския президент Woodrow Wilson помогнал за независимостта на Албания.

ШКОДРА – Скутари е значим град в Албания (днес четвърти по големина) още от създаването му в 4ти век пр.н.е от илирийски племена. Като част от държавата Илирия, градът сече и свои монети още в античността с лика на илирийската кралица Теута.

Римляните завладяват града през 168 год. пр.н.е в резултат на трета поредна война, довела до края на съществуването на държавата Илирия при крал Gentius – последният илирийски крал.

В римско време Шкодра е столица на провинция Prevalitana, а благоприятното географско разположение му отрежда ролята на важен град в търговско и военно отношение за всички времена.

Градът е разположен в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. Река Буна свързва езеро Шкодра с Адриатическо море, а река Дрин свързва Шкодренско с Охридското езеро.

На цялата тази природна красота от езеро, реки и планина ще се насладим от височината на крепостта Rozafa (130 м надморска височина), а изкачването й ще ни отнеме ~ 10 минути. Придвижването с кола до крепостта от мястото, където е спрял автобусът струва 1 евро в посока.

Ще чуете легендата за съграждането на здравите стени на тази твърдина, наречена на младата невеста Розафа.

Ще си припомним и славните битки на цар Самуил, който през 997 год. завладял Шкодра, пленил княза на Дукля – Иван Владимир и го отвел в своята престолнина Преспа на остров Свети Ахил. По-късно цар Самуил ще възкачи отново Св. Иван Владимир на престола на княжество Дукля и Зета, но като свой васал и съпруг на дъщеря му – Теодора Косара.

Крепостните стени в твърдина Розафа в днешното състояние са от времето на Венеция. Сърбия е тази, която предала Шкодра в ръцете на Венецианците през 1396 год. с надеждата по този начин да отдалечи колкото е възможно турците от сръбската земя. Венеция нарекла града Скутари и издала декрет, с който дала специален статут на града с широка форма на самоуправление. Венеция повлияла архитектурата в града, изградила много църкви, както и църквата „Св. Стефан”, чийто руини и до днес са запазени на територията на крепостта.

След две дълги обсади Турция най-после успяла да завладее град Шкодра, който продължил да процъфтява и по турско време благодарение на местоположението си. Много държави открили консулства  тук, търговски офиси възникнали свързани със съществуващите 3500 магазина в града, настанили се дори и францисканците – открили Йезуитска семинария и построили своя църква. Град Улцин (днес в Черна Гора), а по-късно и град Шенгин са подчинени пристанища на града.

Още в зората на разпространението на християнството през 535 г., по времето на император Юстиниан I, в Шкодра римляните основали първата Архиепископия. Изхождайки от факта, не се чудете, че 45 % от жителите на града са християни с превес на католиците. В лицето на Шкодра откриваме един град на толерантност към всички религии и техните храмове. Най-почитаната църква в града е катедралата „Свети Стефан” – посветена на светеца закрилник на град Шкодра.

Цена на екскурзията: 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г.

Езеро Коман и река Шала – Албанският Тайланд

Сред внушителни и гъсто залесени зелени хълмове с вертикални склонове, сред дълбоки клисури и в тясна долина албанците създали водохранилище и го нарекли – езеро Коман.

Основен водоизточник, захранващ езерото Коман е река Дрин – същата тази река, която македонците наричат Дрим, и чиито извори са при Охридското езеро до манастира „Св.Наум”. Дължината на реката е 335 км, от които 285 км са на албанска територия.

Нашето пътуване може да бъде наречено и „По пътя на река Дрин”, защото пътят на реката започва при град Кукъс, където Черни и Бели Дрин се сливат и продължават като една река с общо име Дрин. Дрин отново ще се раздели на два ръкава при град Шкодра, като единият ръкав ще се влее в река Буна, а другият  самостоятелно ще продължи пътя си към Адриатическо море, образувайки красива делта при град Лежа на 5 км от курорта Шенгин – защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка”.

Да се пълни езерото Коман с вода помагат и реките Шала и Валбона.

Началото си река Шала води от непристъпни височини в Албанските Алпи в дял Дикаджини и в близост до селцето Тет. Дълго време и неуморно в продължение на цели 35 км река Шала с удивително сините си води криволичи и дълбае в живописната долина, създавайки приказни меандри преди да се отдаде на почивка, вливайки се в езерото Коман.

Предизвикваме любителите на приключенията да се събудят рано сутринта и с пакет закуска в ръка, удобни обувки на краката, бански костюм и плажна кърпа в торбата, да пропътуват 75 км. = 2:21 часа път в една посока до езерото Коман. Тук специална лодка (15 до 20 местни лодки) в пристана стои и чака, за да ни покаже красотите на езеро Коман (1,30 часа плаване до меандъра на река Шала) и да ни понесе срещу течението на река Шала до най-красивия й меандър, където изумителната синя лента на реката, сякаш водена от ръката на опитен гимнастик се е „накъдрила” около плажове и плажчета с ослепителен бял пясък на фона на отвесни изумрудено зелени и респектиращи отвесни склонове.

Бял пясък с шезлонги, гладки камъчета, проблясващи изпод кристално чиста вода, идиличен дървен мост, прехвърлен през реката, водещ до скрита в горския шубрак къщичка за гости с ресторант – това е наградата на финала за всеки приключенец днес!

Възторжено туристите се отблагодаряват на река Шала и наричат този рай – Албанският Тайланд!

Свободни три часа за забавления: къпане, хапване и пийване и поемаме по обратния път от Албанският Тайланд и дивните Алпи към курорта Шенгин и хотела. Завръщане привечер.

Цена на екскурзията: 40 евро (включва трансфер Шенгин – Коман – Шенгин и наем на специално наета лодка)       

КРУЯ и ЛЕЖА – крайъгълните камъни в най-новата история на държавата Албания и в живота на нейния национален герой за всички времена – Георги Кастриоти – Скендербег.

Живял едно време в Албания знатен принц по име Gjon Kastrioti ( Иван Кастриоти) със съпругата си  Voisava (християнка от района на Дебър) и били благословени с девет деца. Най-малкият от всички бил синът им Gjergj Kastrioti  (Георги Кастриоти)…

Така започва страницата от историята на Албания, свързана с най-смелия защитник и воин на албанците – Георги Кастриоти, който отдава 25 години от живота си на борбата с поробителите. Чуйте за израстването му от смел еничар, обсипван с почести във войската на Султана, до непобедимия и заклет враг на Султана – Скендербег (Александър Велики).

Няма народ, който да не му се възхищава и да не го възпява (включително гърците), а Папа Калист III го обявява за генерал-капитан на Светия Престол, дарява го и с титлата „Атлета Кристи, или Шампион на Христос”.

Георги Кастриоти е и първият, който  успява да обедини всички албанци, да събере под знамето си дори никому неподчиняващите се планински вождове от непристъпните албански планини. Така основава историческата Лежка лига в град Лежа.

Последната воля на героя била и да бъде погребан в град Лежа – там, където видя албанците обединени.

Мавзолеят на Георги Скендербег – внушителни колони ограждат древната църква „Св. Никола”, а огромни и тежки порти пазят светая светих за албанците – гроба на Скендербег, надникнете и вижте..

Цена на екскурзията: 20 евро за възрастен и 10 евро за деца до 12 г. ( включва трансфер и местен екскурзовод в Тирана, Круя и Лежа)

ТИРАНА – столицата на Албания, която както и държавата динамично се развива и не спира да ни изненадва положително с напредъка си! 

Със сигурност много от нас са се разхождали в центъра на столицата Тирана и са видели правителствените сгради, джамията Етем бей, националния исторически и етнографски музеи, както и къщата, обитавана от диктатора Енвер Ходжа..

Новото, което Албания не се побоя да покаже и признае като част от тъмното си минало са  музеите: „Къщата на листата” и противоядрените бункери – Бункарт 1 и Бункарт 2. Не се изкуши да ги разруши и затрие от историята си – напротив, дори ги предпази от крайно мислещите и решени да унищожат миналото сънародници, докато работеше по разкриването им.

От 2014 год. първо Бункарт 1 в покрайнините на Тирана, а после и Бункарт 2 в центъра на столицата са отворени за посещение музеи, в които страшната атмосфера на миналото и параноята на диктатора е „облагородена” с постоянни експозиции на изкуството, които се организират и показват тук като един светъл лъч в мрачното пространство. Това е и замисълът – да покажат, че една мрачна епоха си е отишла, за да отстъпи място на оптимизма и надежда за различно и светло бъдеще..

Краят епохата на забраните (включително всички религии) е ознаменуван също и с откриването през 2012 год. на Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртия по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанарията с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.

Разходката в миналото може да приключи в замъка на Тирана и новият базар тук, където човек може да се отпусне в автентична атмосфера на чашка кафе, да похапне или просто да си закупи сувенири.

А може би ще се заинтересувате от Komitetikafe Muzeum, където в атмосфера от 80-те години да опитате албанска ракия, кафе, чай или друга напитка (не търсете боза – бозата е измислена от българите – горани).  

Нова придобивка за столичани и туристите е и кабелният лифт до планината Dajti – зона за релаксация и забавления. Австрийската компания Doppelmayr изгражда лифта с дължина 4,2 км. с помощта, на който за 15 минути от забързаната столица се озовавате на чист въздух, на 1100 м. надморска височина сред зеленината на Националният парк Dajti.