Автобусна   почивка 2024 на Адриатическо МОРЕ в АЛБАНИЯ, курорт ШЕНГИН до Черна Гора

 

Програма
 
1 ден (събота): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 510 км.
Сутринта, в 06:00 ч. – отпътуване от София, паркинг на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара, по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.
В исторически план, албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания, край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите – горани.  
Попътно – почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен следобед  и настаняване в  хотела. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка. 
 
2 ден (неделя): Златният час в Лагуната на патиците и чудесата на Свети Антоний от Падуа – 80 км.     
Закуска. В неделния следобед и за първи път в програмата на тази почивка (2024 е четвърти пореден сезон),  предлагаме да се докоснете до две от чудесата в околностите на Шенгин.
В 15:30 ч. е началото на вълнуващо пътуване до „Кръстов връх” с църквата на Свети Антоний от Падуа – един от най-обичаните светци по света и в самата Албания, както и до Лагуната на Патиците за среща в Златният час с омагьосващото залязващо слънце! Завръщане от приказното пътешествие в хотела около 19:00 ч.
Днес е и денят, в който ще опознаете приказката наречена курорт Шенгин (на албански звучи като Шънджин/и) в превод „Св.Йоан” – място, надарено с изключителност и чар!
Според местните жители името на Shëngjin е свързано с гората на феите (Pylli i Zanave), разположена между Shëngjin и Velipoja. Някога това място се наричало и Медея, подобно на известната Медея на аргонавтите.
Широкият и дълъг 3 км плаж е безупречен и се знае, че притежава лечебни свойства поради изобилието от йод, а уникалният му фин и черен пясък е богат на магнетит.  
 Дига разделя плажа от пристанището с тюркоазени води, а от плажен бар „Яхт клуб” с приятна музика, прохладни питиета и платформа, можете да се гмурнете в кристалната вода или да наемете лодка за разходка…
Вечеря. Нощувка.
 
3 ден (понеделник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания. 
Чуйте историята за един древен град и  илирийските му царе – Дура и Епидамн, научете за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу и кога е процъфтявала  римската провинция Дирахум…
Да си спомним и славните времена, в които градът се назовава Драч , а българските царе – от славния цар Самуил през царуването на Симеон Велики до 1018 г., та чак до цар Иван Владислав го включват в българските  владения.
Ще разгледаме забележителностите в Дуръс, започвайки от Археологическия музей и оттам, в приятна пешеходна разходка ще се озовем до един от шедьоврите на Римската империя – Амфитеатъра, чиято възраст днес е 2300 год. (построен е през 2-ри в.пр.н.е.), а след  по-малко от 250 метра ще стъпим на централния площад „Илирия” – гордостта на Дуръс, където стари и нови сгради хармонично съжителстват: сградата на Кметството от 1929 г., градската часовникова кула, покрита с релефи, джамията Фатих построена върху руини на базилика от 11 век и високо ценената от местните жители сграда на Театъра от 1953 г. кръстена на Александър Мойсиу – актьор с международна слава, родом от Дуръс. Разходката ни ще продължи по елегантния булевард „Епидамн” с величествени палмови дървета , сред които красиви стари сгради надничат и така неусетно ще се озовем до Венецианската кула и отправната ни точка – Археологическият музей.
Свободно време за разходка и чашка кафе и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина, ракии, ликьори и коняк, придружени  с хапки и плодове (включено в цената), както и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела следобед. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.
 
4 ден (вторник): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд! 
Неописуеми с думи гледки ще радват окото, докато лодката цепи изумруденото огледало на езерото Коман, „охранявано” от високи, почти отвесни ветрилообразно нагънати хълмове  в зелено кадифе.
Свободно време край красивия меандър на Шала, за да се потопите във водите й (твърдят, че водата измива греховете), за да наемете каяк, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.
 
5 ден (сряда): Шенгин – Шкодра – Лежа – Шенгин – 90 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил! 
Ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м. над м. равнище и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик…
В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд в кокетните ресторантчета и кафенета разположени по дължината на пешеходната улица в стария град. След обяд – попътно посещение на внушителната гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин! Завръщане в Шенгин и хотела около 16:00 ч. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.     
 
6 ден (четвъртък): Шенгин – Тирана – Круя – Шенгин – 150 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – столици: Тирана и Круя.
В днешния ден ще чуете историята за великия герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището – Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя, както и в пъстрия базар в стария град – истински етнографски музей на открито.    
Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели  или вече сте видели,  ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които, ако желаете, можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания, който отвори врати. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки – досиетата на хората.
Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият музей е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център под сградите на министерствата с площ от 1000 м2 и  25 стаи…
Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ, с максимална височина 32,2 м и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.
Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и  новия базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера.
Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.
 
7 ден (петък): Шенгин  
Закуска. Свободен ден в Шенгин.
Сутринта в 09:00 ч., по желание (включено в пакетната цена), разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun.
На север, начало на лагуната при курорта Шенгин е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни, спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!
От мястото, където паркира автобусът, до планината от пясък разстоянието се преодолява за 45 минути спокоен ход в едната посока. Ако желаете да изкачите планината от пясък следва да съобразите, че той е дълбок и много фин, и краката ви ще затъват в него, което е сравнимо с прокарване на „пъртина в снега” –  това е и което ви забавя в изкачването. Препоръчваме удобни обувки, които ще спасят ходилата от горещината на пясъка. Общо време за престой при резервата Rana e Hedhun – три часа. Завръщане в хотела в ранен следобед. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.
 
8 ден (събота): Шенгин – Призрен – Скопие – София  
Закуска. В 08:30 ч. (местно време) отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен, който за дълги години е бил част от българската история. В Призрен, през 11 век, е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен, през 1072 год., е провъзгласено възстановяването на Българската държава, и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора в 19 на брой селища живеят българите – горани.
Пристигане в София късно вечерта.    


 РАННИ записвания ЛЯТО 2024 цени до 15 МАРТ

 
дати
На турист в
двойна/ тройна стая
На турист
в Де лукс стая

Дете до 9г.
с 2-ма възр.
в стая
Дете до 10г. с 2-ма възр. в Де лукс стая
01.06.2024    755 лв.815485 лв.515 лв.
08.06.2024795 лв.865510 лв.540 лв.
15.06.2024825 лв.895519 лв.555 лв.
22.06.2024865 лв.940540 лв.579 лв.
29.06.2024920 лв.999569 лв.615 лв.
06.07.2024960 лв.1050590 лв.630 лв.
13.07.202410301129620 лв.670 лв.
20.07.202410301129620 лв.670 лв.
27.07.202410991205655 лв.710 лв.
03.08.202410991205655 лв.710 лв.
24.08.202410301129620 лв.670 лв.
31.08.2024935 лв.1020575 лв.615 лв.
07.09.2024890 лв.970555 лв.595 лв.
14.09.2024825 лв.895519 лв.555 лв.
21.09.2024755 лв.815485 лв.515 лв.


Пакетните цени включват:

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж
 • 7 закуски и 7 вечери на богата блок маса в ресторанта на хотела
 • Безплатни шезлонги и чадъри на плажа
 • Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun
 • Разходка в град Призрен, Р. Косово
 • Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетните цени НЕ включват:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи навършили 69 год. и до 75 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст от 75 г.  до 85 г. заплащат – 25 лева. Туристи на възраст 85 г.  НЕ се застраховат;
 • доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 140 лева;
 • музейни такси за обекти, посещавани по желание;
 • екскурзия до Дуръс с включени хапки и дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 25 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи;
 • круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 50 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала), осъществява се при минимум 15 туристи;  
 • екскурзия до град и езеро Шкодра и Мемориална гробница на Скендербег в град Лежа – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи;
 • Екскурзия до църквата на Свети Антоний от Падуа и лагуната на патиците – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи;
 • екскурзия до столицата Тирана и град Круя – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи. 

Доплащане за стая с изглед море:

 • Желание за гарантирано настаняване в стая с изглед море се заявява при сключване на договора. Заплащане от 200 лева за стая с изглед море се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с изглед море.  

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив – 70 лева (отиване и връщане);
 • от Пазарджик – 60 лева (отиване и връщане).

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 90 лева. 
 
Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само при наличие на места в автобуса

Начин на плащане:
при записване, 1-ва вноска 30 %; доплащане – 14 дни преди отпътуване.  

 Необходими документи:
валидна лична карта или задграничен паспорт;
за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.
 
Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.